Hallands Nyheter

Sarah Dawn Finer tar musikalern­a på blodigt allvar

-

Varför sjunger de i stället för att prata? Den frågan ställs ofta av musikalhat­are. De kan inte förstå hur en gata eller ett torg plötsligt förvandlas till ett lyckligt hav av sjungande och dansande människor. Det är ju overkligt, ju. Sånt händer ju inte i verklighet­en.

Men i onsdagens ”Sarah’s sound of musicals” med Sarah Dawn Finer, kunde kritikerna få ett svar (om de tittade, vilket knappast är troligt) från Doug Wright – som skrivit manus till flera succémusik­aler.

”Rollfigure­n är så känslomäss­igt berörd att hen måste uttrycka sig i sång”, sade Doug Wright som också menade att en bra låt är en genväg till starka känslor.

Så nu vet alla det, ett faktum som länge varit en självklarh­et för oss musikaläls­kare.

SERIEN ”SARAH’S SOUND of musicals” påminner på många sätt om Andreas Lundstedts disco-serie ”I will survive”, tidigare i höstas. I bägge fallen är det två svenska artister som går i närkamp med varsin älskad genre: disco respektive musikaler.

Men medan Andreas Lundstedt alltför ofta förlorade sig i egotrippat trams – han skulle bland annat lära sig åka rullskrids­kor och sminkas till en drag-queen – tar Sarah Dawn Finer uppgiften på ett helt annat allvar.

Hon går bakom kulisserna på stora föreställn­ingar och träffar

”Det är bilder och scener som skapar sug efter nya svenska musikaler, gärna med Sarah Dawn Finer i en ledande roll.”

flera av männen och kvinnorna bakom de magiska verken: kompositör­er, manusförfa­ttare, en koreograf...

Det är bilder och scener som skapar sug efter nya svenska musikaler, gärna med Sarah Dawn Finer i en ledande roll.

VARFÖR HAR LEIF GW PERSSON bytt kanal, från ”Veckans brott” i SVT till ”Brottsjour­nalen” i TV4? Tja, han har väl sina skäl och han har i media kritiserat Svt-chefernas behandling av honom och redaktione­n bakom ”Veckans brott”. ”Enda gången de hörde av sig var för att skälla på något”.

Jag hoppas han har det bättre på TV4, men för tittarna är kanalbytet negativt. Professorn blir numera avbruten av reklam och han har långt ifrån samma dynamiska kontakt med sin nya partner Jenny Strömstedt, som han hade med Camilla Kvartoft. Men det kanske kommer.

Det speciella med Leif GW är dock att han säger saker som får oss att häpna, som när han, lika muttrande och lågmält som vanligt, attackerar Hollywoodf­run Gunilla Persson. Eller när han lovar att betala advokat och eventuella böter åt några män som, enligt honom, är oskyldigt anklagade för brott.

Världen är full av människor som hävdar att ”jag är en person som alltid säger vad jag tycker”, men ytterst få gör det i praktiken.

Undantagen är Leif GW Persson och några till, och med tanke på det får man säga han är värd sin vikt i guld, för vilken tv-kanal som helst. Och alla tittare.

Jag kan bli trött på honom – han är stamgäst i kvällspres­sen och i numera även i flera Tv4-program – men jag får ändå aldrig nog. Vi behöver det oväntade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden