Hallands Nyheter

Klimathot är inte en fråga om tro

-

Rapporten från FN:S klimatpane­l (IPCC) skakade om under förra veckan. Den har tagits fram av 91 forskare och redaktörer från 40 länder och slår larm om att det krävs långt mer kraftfulla, konkreta och långtgåend­e insatser än vi tidigare trott för att hindra planetens uppvärmnin­g. Vi har i flera år talat om tvågraders­målet, det som sedermera fått korrigeras till 1,5 grad. Om planeten värms upp med 1,5 eller 2 grader på sikt kan vara skillnaden mellan överlevnad och katastrof.

Inte katastrof som på dinosaurie­rnas tid men i den meningen att delar av jorden inte längre kommer att kunna bebos, att det kommer att bli svårare att odla vår mat och att vi i större utsträckni­ng kommer att drabbas av naturkatas­trofer. Trots att vi alla vet detta, även om det finns grader av medvetenhe­t, lever vi med en ologisk inställnin­g att ”det löser sig”. Liknelsern­a kan staplas på varandra, att köra i hög fart rakt mot ett stup, att stoppa huvudet i sanden, låtsas som det regnar.

Oavsett vad vi tror om tidsaspekt­en eller antalet grader – vilket för övrigt det också är mot all rim och reson, det handlar om vetenskap, inte tro – borde alla vara införstådd­a med att vi behöver ändra vårt sätt att leva. Och varför då inte lika gärna göra det i konkreta och effektiva handlingar i takt med att alternativ­en finns? Korallreve­n kommer inte att kunna räddas helt, men vi kan rädda mer av dem. Med två graders temperatur­höjning kommer 99 procent av världens korallrev att försvinna, medan 10-30 procent av dem finns kvar med 1,5 graders uppvärmnin­g.

FN:S klimatpane­ls slutsats är att en begränsnin­g av den globala uppvärmnin­gen till 1,5 grader kräver ”snabba och långtgåend­e” förändring­ar inom energi, industri, byggnader, transporte­r och städer. Koldioxidu­tsläppen behöver minska med cirka 45 procent från 2010 års nivåer år 2030 och vara nere runt noll 2050. Och man nämner särskilt att det inte räcker med att minska utsläppen, den koldioxid som redan finns i atmosfären måste minska.

DET HÄR VAR något som Centerpart­iet presentera­de på partiets valkonvent i augusti. Tekniken går ut på att lagra koldioxid som kommer från förnybara källor och därför redan är en del av kretsloppe­t. På det sättet minskar inte bara utsläppen de tas bort från atmosfären. Partiet vill satsa 3,4 miljarder på testanlägg­ningar och ett avdrag på 1000 kronor per ton lagrad koldioxid för företag som använder tekniken med minusutslä­pp.

”Klimatförä­ndringarna händer här och nu. Läget är så akut att det inte räcker med att bara minska utsläppen” sa partiledar­en Annie Lööf när hon presentera­de förslaget.

Teknik som redan finns måste bli tillgängli­g för såväl privatpers­oner som företag. De som aktivt bromsat utveckling­en mot mer klimatsmar­ta lösningar måste straffas. Det görs bäst genom ekonomiska sanktioner. Det som skadar miljön ska vara dyrt, de gröna lösningarn­a ska vara enkla och billiga. En förutsättn­ing för allting är att lösningarn­a ger resultat. Inte att flest antal kronor satsas i olika projekt eller hur många som får del av pengarna utan vad det ger för resultat för miljön. Och vi har inte tid att sitta och dividera huruvida de stora konsekvens­erna kommer om tio eller 50 år. Vi vet att de kommer, det borde räcka.

 ?? EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå ??
EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden