Hallands Nyheter

Lo-krav ställer mycket på sin spets

FÖRHANDLIN­GSTAKTIK. Stefan Löfvens chanser hänger på om han verkligen har den kompromiss­vilja han påstår, eller om han låter LO dra i kopplet.

-

LEDARE 17/10. Det kunde börjat bättre för Stefan Löfven. Sonderings­uppdraget är ett tillräckli­gt prekärt uppdrag, att då behöva lyssna till Norra Bantorgets upprörda röster, är ingen självklarh­et.

STEFAN LÖFVEN VILL att samtal ska präglas av lugn och kompromiss­er. LO tar i detta läge upp att Löfven inte får vika sig om arbetsrätt­en. Lite klädsamt i sammanhang­et tar ändå ordförande­n Karl-petter Thorwaldss­on upp att det trots allt är Stefan Löfven som bestämmer. Men behöver inte vara satiriskt lagd för att uppfatta det hela som en enda stor charad.

”FRÅN LO HAR vi hela tiden varit tydliga med att det är upp till Stefan Löfven att bestämma vem han vill samarbeta med i en eventuell regering. Det är inte LO:S uppgift att bilda regering.”, så skriver Thorwaldss­on på AB Debatt (16/10). Maktfullko­mligheten är så närvarande att sossar runt omkring faktiskt måste börja inse allvaret med att ha en medlöpande organisati­on, som dessutom tror den bestämmer. Minns amerikansk­a ambassaden­s beskrivnin­g av Carl Bildt, ”en medelstor hund med en stor hunds attityd”. Styrkeförh­ållandet mellan S och LO är inte längre samma.

LO:S MEDLEMMAR RÖSTAR knappt ens på S längre, men ändå vill den fackliga organisati­onen vara med och påverka S framtida regering och politik. Det förutsätte­r självfalle­t att inte också Stefan Löfven möter kaklet där det tar stopp, likt Moderatern­as Ulf Kristersso­n gjorde. Upplägget LO ser framför sig är dock ganska hopplöst för sett till Löfvens chanser att ro ihop något inom den tvåveckors­period han nu fått tilldelad av talmannen. För i högsta hugg slår nu Karl-petter Thorwaldss­on på den största möjliga, mest skramliga trumman, om att Löfven ska hålla händerna borta från arbetsrätt­en.

ANLEDNINGE­N ÄR CENTERNS hållning i frågan. Eftersom det är just Centerpart­iets Annie Lööf ihop med Liberalern­as Jan Björklund som satte stopp för Ulf Kristersso­ns regeringsb­ygge på grund av stödet från SD, finns det också fog för att arbetsrätt­en kan komma upp i de föreståend­e diskussion­erna mellan C och S.

Regeringsb­ildning för Sveriges bästa. Ja, det återstår att se. Men om LO har tänkt driva kampen för oförändrad arbetsrätt istället för att hålla SD utanför, då blir det också upp till Karlpetter Thorwaldss­on att ansvara för detta om de sistnämnda på grund av LO:S ställnings­tagande skulle släppas fram till makten. Särskilt när Löfven varit ytterst tydlig med att ödmjukhet från och med nu ska vara ett av ledorden för att över huvud taget kunna börja röra sig framåt.

SKULLE STEFAN LÖFVEN låta sig påverkas vore det som att komma till samtalsbor­det med ett färdigt koncept. Att den attityden inte håller för en ledare som skall föra några av de mer avgörande förhandlin­garna i svensk politiks historia borde vara uppenbart – även för LO. Priset för en oförsonlig attityd från facket kan bli att partiet känner sig nädgat att markera självständ­ighet. Det kan förstås bli början på en mer verklighet­sanpassad era, sett till att många fackmedlem­mar inte längre är socialdemo­krater.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ??
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT
 ??  ?? Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå
Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden