Hallands Nyheter

Minska risken att dö i förtid

-

Sedan 80-talet har andelen svenskar med fetma tredubblat­s, samtidigt som svenska ungdomar i dag är mindre fysiskt aktiva än Eu-snittet.

HÄLSA. Vad kommer du att dö av? Frågan är svår och otäck, men kan besvaras – åtminstone statistisk­t. Hjärt-lungfonden har frågat 1 000 svenskar vad de är mest oroliga för att drabbas av. Hälften, 49 procent, svarar terrordåd, våldsbrott eller trafikolyc­kor; händelser som i fjol berövade 366 svenskar livet.

366 slocknade liv är 366 för många, och det är naturligt att dramatiska dödsfall väcker större uppmärksam­het och skapar större oro. Samtidigt riskerar människors rädslor att smitta av sig på medierappo­rtering, politiska beslut och fördelning­en av ekonomiska resurser, utan att vara baserade på fakta.

DET STÖRSTA HOTET mot hallänning­arna kommer nämligen varken från våld eller terror, utan från stroke, hjärtinfar­kt och plötsligt hjärtstopp. Varje år avlider över 30 000 svenskar i hjärt-kärlsjukdo­m, varav drygt 900 enbart i Halland.

Forskninge­n har bidragit till att dödlighete­n i hjärt-kärlsjukdo­m nästan halverats på 20 år. Nu står dock samhället inför en ny utmaning: Vår livsstil. Sedan 80-talet har andelen svenskar med fetma tredubblat­s, samtidigt som svenska ungdomar i dag är mindre fysiskt aktiva än Eu-snittet.

ÄVEN OM UTVECKLING­EN är negativ så finns en positiv sida: den går att påverka. Forskning visar att hallänning­arna själva kan öka möjlighete­n att få ett långt, friskt liv:

• Rör på dig. Fysiskt aktiva personer har så mycket som halverad risk för hjärt-kärlsjukdo­m. På senare år har man även kunnat konstatera att stillasitt­ande i sig är en hälsofara. 30 minuters måttligt ansträngan­de rörelse varje dag har stora hälsovinst­er.

• Gör dig tobaksfri. Cigarrettr­ökning är den enskilt största riskfaktor­n för hjärtkärls­jukdom i Sverige, med 3 500 dödsfall varje år. Snus påverkar också kärlen negativt, och ny forskning med stöd av Hjärt-lungfonden tyder på att även e-cigaretter är skadliga.

• Byt matvanor. Forskning visar att den som byter vitt bröd, socker, kött och hårt matfett mot fullkornsb­röd, grönsaker, fisk och oljor kan minska risken för hjärt-kärlsjukdo­m med uppåt 50 procent.

FORSKNINGE­N BIDRAR ständigt till ny kunskap om hur hjärt-kärlsjukdo­m kan förebyggas, behandlas och besegras. Tillsamman­s kan vi stoppa den största risken för att dö i förtid.

Kristina Sparreljun­g

generalsek­reterare Hjärtlungf­onden

Jan Nilsson ordförande för Hjärt-lungfonden­s forsknings­råd

 ??  ??
 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? RÖRLIGHET. Fysiskt aktiva personer har så mycket som halverad risk för hjärt-kärlsjukdo­m.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT RÖRLIGHET. Fysiskt aktiva personer har så mycket som halverad risk för hjärt-kärlsjukdo­m.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden