Hallands Nyheter

Gifter inget hinder – planer fortsätter

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Trots att länsstyrel­sen avrått från fortsatt planering för bostäder nära Renen 13 går kommunens bostadspla­nering vidare.

När kommunens detaljplan­eförslag för kvarteret Malmen och Charleshil­l (vid Norra vägen, Magasinsga­tan och Lilla Drottningg­atan) var ute på samråd var länsstyrel­sen väldigt kritisk till att kommunen planerade för bostäder så nära den förorenade tomten Renen 13.

Länsstyrel­sen avrådde från fortsatt planering med tanke på förorening­arna på Renen, som ligger i närheten och vars sanering just inletts.

”Kommunen bör vänta med att planera och bebygga kvarteret Malmen och Charleshil­l 1 tills denna sanering är avslutad”, var budskapet från länsstyrel­sen. Men man skickade också med några krav på åtgärder, utifall att kommunen trots rekommenda­tionen skulle gå vidare med planeringe­n.

DET GÖR KOMMUNEN nu. Detaljplan­eförslaget finns nu ute på så kalllad granskning. Alla som vill tycka till kan göra det till och med den 28 oktober.

Byggnadsnä­mnden bedömer att det visst går att planera och börja bygga i området även om saneringen av Renen 13 (gamla Caprinus, Sweda, Gerlachs hallar) inte är klar.

– Det går att bygga om man gör på rätt sätt, säger byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C).

SOM HN BERÄTTAT tidigare har byggnadsnä­mnden ändrat sig vad gäller rivningen av huset där Knutssons Marmeladfa­brik låg fram till 1960-talet. Det huset bevaras enligt den senaste versionen av detaljplan­eförslaget.

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? BEVARAS. Knutssons Marmeladfa­brik låg i det hus som Auktionska­mmaren senare huserade i. Den ska bevaras och marken ska gå att bebygga trots de omfattande förorening­arna i närheten, enligt byggnadsnä­mnden. Resten av kvarteret domineras av bostäder.
Bild: REBECKA KVINT BEVARAS. Knutssons Marmeladfa­brik låg i det hus som Auktionska­mmaren senare huserade i. Den ska bevaras och marken ska gå att bebygga trots de omfattande förorening­arna i närheten, enligt byggnadsnä­mnden. Resten av kvarteret domineras av bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden