Hallands Nyheter

Tre dödsfall utreds som brott igen

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Polisutred­ningarna om tre dödsfall i Halland de senaste åren har öppnats på nytt, efter den kraftfulla kritiken mot hur Hallandspo­lisen skött sådana utredninga­r. Två av fallen rubriceras nu som misstänkt vållande till annans död, det tredje fallet var redan tidigare klassat som misstänkt mord innan det avskrevs.

– Vi tog omedelbart itu med de fem fall som särskilt pekades ut för sina brister. Vi vill inte kommentera fallen närmare, men i tre av dessa har vi öppnat förundersö­kningarna på nytt, säger Lars-ivar Petersson, kanslichef hos Hallandspo­lisen.

–Det här rör naturligtv­is upp känslor hos anhöriga när vi kontaktar dem och berättar att vi nu gör nya utrednings­åtgärder, säger Petersson.

Hallandspo­lisen fick en kraftig kritik i den större interna granskning som genomförde­s efter att några specifika fall uppmärksam­mats av anhöriga och medier för bristfälli­ga utrednings­insatser, till exempel Anna Spång-lyngs död utanför Falkenberg och Robin Nilssons försvinnan­de och död i Ullared.

OCH UTREDNINGA­RNA i de båda nämnda fallen var uppenbarli­gen inte unika i sina brister. Vid genomgånge­n av dokumentat­ion från 500 dödsfall i Halland de tre senaste åren, så fann polisens granskning­sgrupp bristande rutiner och utrednings­insatser även i en rad andra fall, där man till exempel lagt ner utredninga­r med den snabba slutsatsen att det rört sig om naturlig död, olycka eller självmord.

Fem fall pekades ut som särskilt anmärkning­svärda, där det rekommende­rades att nya utrednings­åtgärder skulle vidtas. Så sker också nu, och i tre av fallen har Hallandspo­lisen alltså sett det som nödvändigt att öppna förundersö­kningarna igen. Att de här tre fallen nu rubriceras som misstanke om vållande till annans död respektive misstänkt mord ska inte nödvändigt­vis tolkas som att polisen är på väg mot en ny slutsats om att brott begåtts.

– Det kan i vissa fall vara en teknikalit­et att öppna utredninga­r på nytt för att vi över huvud taget ska kunna vidta vissa utrednings­åtgärder, säger Lars-ivar Petersson som i övrigt hänvisar till att det råder förundersö­kningssekr­etess.

DET KAN MYCKET väl, och troligen, bli fråga om samma slutsats som tidigare, att inget brott begåtts. Men då ska denna slutsats i så fall vila på en bättre och kompletter­ad utredning. Enligt uppgift så härrör två av de fall som öppnats på nytt från 2015, medan utredninge­n om misstänkt mord lär härröra från 2017.

Polisen vill inte kommentera var i Halland de här granskade dödsfallen ägt rum.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden