Hallands Nyheter

Fem i liga häktades för stölder

- JAN STOHR

Fem personer från Tjeckien som misstänks för stölder för 100 000-tals kronor har häktats. Hittills har polisen identifier­at åtta personer som uteslutand­e stjäl ifrån kvinnor.

Polisen i Halmstad utreder spåren av sju stöldresor. Sammanlagt åtta personer har hittills blivit identifier­ade, men fler misstänkta ingår i grupperna som kommer till Sverige via färjor och sedan åker runt i hela landet och ger sig på kvinnor när de handlar i livsmedels­butiker.

Under häktningsf­örhandling­en redogjorde kammaråkla­gare Ginger Johansson för misstankar­na mot fem av de som identifier­ats och som sedan häktades av Halmstads tingsrätt.

– De har varit anhållna i sin frånvaro tidigare. För att kunna gå vidare med arbetet behöver vi kunna efterlysa dem internatio­nellt, förklarar hon.

ENLIGT HENNES UPPFATTNIN­G finns det tillräckli­gt med dokumenter­ade exempel på hur stöldligan opererar. Mängder av brott är fångade på övervaknin­gskameror eller när ligamedlem­marna i nästa skede åker till uttagsauto­mater.

Det krävs ett häktningsb­eslut för att kunna utfärda en internatio­nell efterlysni­ng.

– Den senaste resan gjordes i augusti i år. Den första som ingår i utredninge­n skedde för ett år sedan.

Eftersom brotten skett över hela landet dröjde det innan polisen såg sambandet. Men när ligan under en och samma dag i Halmstad gav sig på kvinnor i alla större livsmedels­affärer och sedan fortsatte i samma intensiva tempo på flera närliggand­e orter ledde det till att utredare i Halmstad satte ned foten och började nysta.

AV DE FEM personer som häktades är fyra kvinnor. Gärningsbe­skrivninge­n för en av dem, en 22-årig kvinna, omfattar medverkan i 41 grova stölder. Det uppräknade värdet på stulna kontanter och pengar som tagits ut med hjälp av offrens bankkort motsvarar enbart i hennes fall drygt en kvarts miljon kronor.

Och då är mängder av stulna mobiltelef­oner, plånböcker, väskor, smycken och – i ett fall – en inställd flygresa ännu inte omräknade i pengar.

 ?? Bild: MAX HOLM/ARKIV ?? SIKTAR PÅ KVINNOR. Den utländska stöldligan siktar in sig på kvinnor som handlar i livsmedels­butiker.
Bild: MAX HOLM/ARKIV SIKTAR PÅ KVINNOR. Den utländska stöldligan siktar in sig på kvinnor som handlar i livsmedels­butiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden