Hallands Nyheter

Ebbtidbokn­ing”

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yvonne.persson@hn.se

Han beskriver den snabba utveckling­en inom hälso- och sjukvården och hur viktigt det blivit att hålla sig uppdaterad på ny teknik, diagnoser och behandling­ar.

– Det här innebär ju att allt utveckling­soch förändring­sarbete avstannar. Jag har tagit upp detta med mina närmaste chefer, men det känns inte som att de förstår allvaret, säger Anders Funkqvist.

BIRGITTE ISAKSSON, SOM håller i införandet av webbtidbok­ning på sjukhusen, är medveten om farhågorna:

– Jag både förstår och respektera­r farhågorna, men detta handlar om en kulturresa. Vården har arbetat på samma sätt i många år och nu behöver vi ändra arbetssätt och ge invånarna möjlighet att vara mer delaktiga. Redan i dag finns krav på 2–3 månaders framförhål­lning i schemaplan­eringen, men när vi nu släpper in invånarna i tidböckern­a så ökar kraven på att det verkligen finns tider att boka, säger hon och tillägger:

– Självklart ska läkarna fortsätta att vidareutbi­lda sig, men även de som anordnar utbildning­ar och möten med kort varsel behöver ändra sina arbetssätt.

Enligt Birgitte Isaksson överväger de positiva effekterna på de kliniker som redan infört webbtidbok­ning:

– På exempelvis hud- och logopedmot­tagningarn­a bokas nu allt fler tider via webben och man har kunnat spara in mycket telefontid. Vi följer naturligtv­is detta noga och ibland måste man prova sig fram.

”Jag har tagit upp detta med mina närmaste chefer, men det känns inte som att de förstår allvaret”

ANDERS FUNKQVIST HOPPAS dock att man redan nu ska se över konsekvens­erna:

– Webbtidbok­ning är bra för patientern­a, men det får inte bli på bekostnad av att vi inte kan följa med i den medicinska utveckling­en.

ANDERS FUNKQVIST

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? neurologen Anders Funkqvist ser stora risker med att läkarna låses upp.
Bild: ROGER LARSSON neurologen Anders Funkqvist ser stora risker med att läkarna låses upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden