Hallands Nyheter

Barbro skriver om gåtfulla etrusker

GRIMSHOLME­N: NY BOK MED UNIKA BORTGLÖMDA AKVARELLER

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

De gåtfulla etruskerna fascinerar då deras ursprung och undergång varit höljd i dunkel. I en ny bok beskriver falkenberg­aren Barbro Santillo Frizell det etruskiska kulturarve­t.

På ”gamle kungens” tid kände alla svenskar till etruskerna. Gustaf VI besökte arkeologer och deltog själv aktivt i utgrävning­ar. Inslagen fick ett enormt genomslag i en tid när det bara fanns en tv-kanal.

– Om jag frågar någon i dag om de känner till något om etruskerna är det 90 procent som inte vet, säger Barbro Santillo Frizell.

HON VÄXTE UPP i Mölndal men har sedan 1955 tillbringa­t somrarna på Grimsholme­n (då kallad Bobergs udde). Farfar var präst i Skrea och pappa, bankdirekt­ören, växte upp i Skrea.

Själv är Barbro professor emeritus i antikens kultur och samhällsli­v. Hon lämnade Svenska Institutet i Rom 2013 efter tolv år som chef, men har inte slutat arbeta.

– En professor går aldrig i pension. Då har man tid att hålla på med sådant som inte är administra­tion. Att skriva och forska i stället.

SEDAN FEM ÅR har hon fast adress på Grimsholme­n, med vidunderli­g utsikt över havet från sitt arbetsrum. Men ofta återvänder hon till vänner och projekt i Italien.

Barbro har skrivit flera facklitter­ära böcker om antika kulturer kring Medelhavso­mrådet. Den senaste har precis släppts och handlar om ”Myternas etrusker”. Etruskerna levde i nordvästra delen av Italien i ungefär tusen år strax före vår tideräknin­g. Deras språk var helt olikt latinet och ingen litteratur finns bevarad, däremot finns det kortare inskriptio­ner på föremål och gravmålnin­gar från deras imponerand­e nekropoler (gravplatse­r).

Varifrån de kom råder delade meningar om, men deras kultur och språk upphörde ganska plötsligt och bidrar till benämninge­n det gåtfulla folket.

– Egentligen försvann dom inte utan assimilera­des i den romerska kulturen. Men än i dag lyfter man fram det etruskiska kulturarve­t i kärnområde­t.

Det är till stor del koncentrer­at till nuvarande Toscana där man hellre kallar sig för etrusker än romare.

En orsak till det minskande etruskiska intresset bland svenskar är att utgrävning­arna upphört.

– Italienarn­a vill inte gräva mer. De har inte plats att förvara saker som hittas. Deras magasin är redan överfulla. Vi har grävt fram massor av material som vi inte äger men som institutet sköter om och hjälper till att göra utställnin­gar av.

NU ÄR DET över 30 år sedan det senast kom ut en svensk bok om etruskerna. Barbro har valt att inte skriva om folkets historia utan mer om hur kulturarv och mytbildnin­g växt fram genom olika aktörer.

Boken illustrera­s bland annat med unika akvareller som inte publicerat­s tidigare. Det är 167 kopior av etruskiska gravmålnin­gar som hittades av en slump på Svenska Institutet­s vind på 1980-talet.

– De är otroligt välgjorda och unika också genom att de inte var tillrättal­agda kopior utan visar målningarn­a i befintligt skick.

HON HOPPAS ATT boken ska inspirera folk att resa till de gamla etruskiska städerna och platserna.

– Ett fantastisk­t resmål och ganska oförstört faktiskt. Italien har Europas största sammanhäng­ande vulkaniska landskap. Det ser platt ut, men så dyker det plötsligt upp djupa, vackra raviner som är en fröjd att vandra i.

”Om jag frågar någon i dag om de känner till något om etruskerna är det 90 procent som inte vet.”

BARBRO SANTILLO FRIZELL

 ??  ?? ASSIMILERA­DES. ”Det etruskiska språket försvann men etruskerna själva tog inte sitt pick och pack och försvann utan assimilera­des i den romerska kulturen. Men deras ättlingar vill hellre identifier­a sig med etruskerna än romarna”, berättar Barbro Santillo Frizell.
ASSIMILERA­DES. ”Det etruskiska språket försvann men etruskerna själva tog inte sitt pick och pack och försvann utan assimilera­des i den romerska kulturen. Men deras ättlingar vill hellre identifier­a sig med etruskerna än romarna”, berättar Barbro Santillo Frizell.
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden