Hallands Nyheter

De ska leda nya fullmäktig­e

- LENA LYXELL

Jan Dickens (S), Yen Gunnarsson (S) och Charlotta Jonson (M) valdes formellt på tisdagen när den nyvalda fullmäktig­eförsamlin­gen tog plats i salen för första gången.

Stig Agnåker öppnade mötet i kraft av att vara den som suttit längst i kommunfull­mäktige. Han klev in i salen första gången 1982 och 36 år senare tycker han fortfarand­e att politik är roligt.

–Speciellt sedan jag blev pensionär. Nu har jag mycket mer tid för uppdraget.

DEN SENASTE mandatperi­oden har Stig Agnåker varit förste vice ordförande i fullmäktig­e. Numera är han ledamot.

– När jag började inom politiken var det kutym att man slutade vid pensionsål­dern för att släppa fram de yngre. Tiderna förändras. I dag är det svårt att locka ungdomar till politiska uppdrag och för partierna är det viktigt med en jämn åldersförd­elning. Jag blev förvånad när jag blev tillfrågad om jag ville fortsätta, men jag gör det gärna, säger Stig Agnåker, 75 år.

Han ersätts på podiet av Yen Gunnarsson (S). Hon har suttit i kommunfull­mäktige i två och en halv mandatperi­od.

– Det är klart att jag funderade en stund när jag fick frågan. Det är ett allvarligt uppdrag som man inte kan ta lättvindig­t på. Men jag har varit med på många möten och registrera­t hur arbetet går till, säger Yen Gunnarsson som även är aktiv inom kyrkpoliti­ken. Privat är hon egen företagare som konsult inom arbetsmilj­ö och arbetsrätt.

HN har tidigare berättat att Jan Dickens (S) är kommunfull­mäktiges nye ordförande som ska leda de förtroende­valda de kommande fyra åren. ”Det är det finaste uppdraget man kan bli vald till” förklarade han i en intervju inför utnämninge­n.

De senaste två åren har han varit andre vice ordförande i fullmäktig­e.

Charlotta Jonson (M) valdes till andre vice ordförande i fullmäktig­e.

–Det ska bli roligt att få vara som spindeln i nätet. Dessutom har Yen Gunnarsson och jag suttit i servicenäm­nden tillsamman­s. Nu hamnar vi på nya positioner, säger Charlotta Jonson som kom in som ersättare i fullmäktig­e 2010.

PÅ MÖTET UTSÅGS en valberedni­ng som ska lämna förslag till vilka som ska ingå i nämnder, styrelser och andra organ dit fullmäktig­e utser förtroende­valda. Ordförande blev Marcelle Farjallah (S).

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? NY BESÄTTNING. Charlotta Jonsson (M), Yen Gunnarsson (S) och Jan Dickens (S), fullmäktig­es nya presidium.
Bild: OLA FOLKESSON NY BESÄTTNING. Charlotta Jonsson (M), Yen Gunnarsson (S) och Jan Dickens (S), fullmäktig­es nya presidium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden