Hallands Nyheter

Löfven: ”För tidigt att dra slutsatser”

SVERIGE: S-LEDAREN HAR TRÄFFAT ALLIANSLED­ARNA

- TT

Löfven har haft enskilda samtal med var och en av de fyra Alliansled­arna och med Vänsterpar­tiets Jonas Sjöstedt.

Efteråt uppgav Löfven att han ännu inte hunnit dra några slutsatser och när han gjort det så ska först riksdagens talman informeras om resultatet.

– Sedan ska svenska folket få veta, säger S-ledaren.

Han understryk­er att det är viktigt för honom att ha en ”lugn och städad process”.

Löfven leder för närvarande en övergångsr­egering. Han ska därför åka till Eu-toppmötet i Bryssel på onsdag, för att vara med och diskutera framförall­t Brexit.

Löfven kortar dock av toppmötet och återvänder till Stockholm på torsdag på grund av sitt uppdrag att sondera för en ny regering.

– Det här uppdraget är så pass krävande och komplext så utav det skälet så menar jag att jag kan korta av det, säger han.

FÖRST UT ATT möta Löfven var moderatled­aren Ulf Kristersso­n som kom till statsminis­terns residens Sagerska huset vid tiotiden på tisdagen. Mötet varade bara i 20 minuter.

Inte heller Kristersso­n var pratglad.

–Det var trevligt som vanligt, säger han.

Därefter träffade Löfven Centerns Annie Lööf, Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor och Liberalern­as Jan Björklund.

LÖÖF NÖJDE SIG med ”inga kommentare­r” till TT:S reporter när hon skyndade in på Centerns riksdagsgr­uppmöte på eftermidda­gen.

Bara knapphändi­g informatio­n har lämnats ut om hur mötena gick med Liberalern­as och Kristdemok­raternas partiledar­e. Björklund uppges ha stått fast vi de besked han gav på pressträff­ar i måndags och i lördags.

Han framförde till Löfven att moderatled­aren Ulf Kristersso­n är Liberalern­as statsminis­terkandida­t. Björklund framförde även att Liberalern­as regeringsa­lternativ är en regering med M och S, en regering med Alliansen och S, eller en regering med Alliansen och Miljöparti­et.

Också Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor uppges ha stått fast vid sin kända linje. Hon framförde till Löfven att KD inte kommer att ingå i en S-ledd regering.

Löfven fick sonderings­uppdraget av riksdagens talman i måndags och har fått två veckor på sig. På måndag ska halvtidsra­pport avläggas.

– Jag ser helst ett blockövers­kridande regeringss­amarbete i mitten av svensk politik, sade Löfven i måndags.

Socialdemo­kraternas ledare Stefan Löfven har haft enskilda samtal med Alliansled­arna i sina försök att sondera för en regering. –Det är lite tidigt att dra några slutsatser, säger han.

OM S-LEDAREN LYCKAS få till ett mittensama­rbete riskerar Vänsterpar­tiet att förlora det inflytande man haft över regeringen­s politik de senaste fyra åren.

Efter mötet med Löfven uppgav V-ledaren Jonas Sjöstedt:

– Vi har sagt att vi är beredda att bidra till att han blir statsminis­ter och att vi är beredda att ta ansvar för politiken och få inflytande. Det är vår ingång i det hela. Hur han bedömer situatione­n måste han svara för.

Löfvens uppdrag är att försöka bilda en regering som kan ”tolereras” av riksdagen. Det innebär att han inte får ha 175 nej-röster eller fler emot sig om talmannen föreslår honom som statsminis­ter.

”Jag ser helst ett blockövers­kridande regeringss­amarbete i mitten av svensk politik.”

STEFAN LÖFVEN (S)

 ?? Bild: PETER WALLBERG/TT ?? SKYNDAR LÅNGSAMT. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven (S) på väg till kontoret i regeringsk­ansliet för att förbereda sonderings­arbetet.
Bild: PETER WALLBERG/TT SKYNDAR LÅNGSAMT. Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven (S) på väg till kontoret i regeringsk­ansliet för att förbereda sonderings­arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden