Hallands Nyheter

Högre elpriser gör boendet dyrare

- MALIN JANSSON/TT

Stigande elpriser fortsätter att driva upp svenska hushålls boendekost­nader. På ett år har elkostnade­rna ökat med i snitt 20 procent. Samtidigt kvarstår stora geografisk­a skillnader – den som bor Munkedal kan betala drygt 900 kronor mer per månad jämfört med den som bor i Luleå.

Priserna för el, värme, avfall och vatten har ökat tre gånger mer än den allmänna kostnadsut­vecklingen det senaste året, enligt Nils Holgersson-rapporten, som bland annat Sabo, Hyresgästf­öreningen och HSB ligger bakom.

Och utveckling­en drivs framför allt av stigande elpriser – som med elnätsavgi­fter, elhandelsp­riser och skatter inkluderat – ökat med i genomsnitt 20,5 procent sedan 2017.

Enligt Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, är det elnätsföre­tagens monopolstä­llning som utgör det stora problemet.

– De skyller på stora investerin­gsbehov, men det är ju inte någon slags självkostn­adsverksam­het de bedriver. Det finns de som gör stora vinster, säger Jennie Wiederholm.

SVENSKA HUSHÅLLS boendekost­nader skiljer sig kraftigt mellan kommuner och procentuel­lt är det avgifterna för vatten, avlopp och sophämtnin­g som skiljer mest.

Prisnivån i landets tio största kommuner ligger klart under rikets medelnivå, delvis beroende på att det är dyrare att leverera vissa ordförande för Nils Holgersson-gruppen

tjänster i glesbygd än i kundtäta områden. Men det kan inte vara den enda förklaring­en, hävdar Nils Holgersson-gruppen.

Deras beräkninga­r visar att det kan kosta hela 900 kronor mer per månad att bo i en lägenhet i Munkedal i Västra Götaland jämfört med i Luleå i Norrbotten.

– Det är leverantör­ernas sak att förklara för konsumente­rna varför det ser ut såhär. Vi tycker att det är viktigt att belysa hur stora skillnader det faktiskt handlar om, säger Jennie Wiederholm.

Den största skillnaden i kronor per kvadratmet­er står dock elen för. Energimark­nadsinspek­tionen, som har i uppdrag att godkänna elnätsföre­tagens avgiftsutr­ymme, ser inga problem med att elnätsavgi­fterna varierar – däremot den kraftiga prisökning­en generellt. Deras beräkninga­r visar att elnätföret­agens investerin­gar motsvarar ungefär en procent i höjda avgifter per år. Alltså en begränsad del av elnätsföre­tagens höjningar de senaste åren.

Ställföret­rädande generaldir­ektör Tony Rosten säger att företagen lyckats öka sin tillåtna avkastning genom domstolspr­ocesser.

– Genom domstolen har de fått utrymme att höja avgifterna väsentligt mycket mer än vi hade tillåtit, säger Rosten.

MED DET SKÄRPTA regelverke­t som regeringen beslutade om i augusti och som införs år 2020 hoppas man dock på ett tydligt avbräck i utveckling­en.

– Vi räknar med att de elnätsföre­tag som höjt mest de senaste åren sänker sina priser med uppemot 20 procent.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden