Hallands Nyheter

Ökat tvivel på möte om brexit i november

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Flera veckor till behövs innan förhandlin­garna om Storbritan­niens utträde ur EU kan gå i mål. Starkt tvivel råder kring om förhandlar­na kommit tillräckli­gt långt för att kunna kalla in till ett avgörande möte i november.

På väg in till tisdagens Eu-ministermö­te i Luxemburg är EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier tydlig med att mycket ännu återstår i diskussion­erna med London.

– Det finns flera saker som fortfarand­e är öppna, särskilt om Nordirland, och som jag förstår det behövs det mer tid. Vi kommer att ta oss den tiden, lugnt och stilla, under de kommande veckorna, säger Barnier.

Om det innebär att han i nuläget inte vill ge klartecken till ett ”av- görande” brexittopp­möte i november återstår att se. Avgörande i det fallet blir det toppmöte som de 27 kvarstanna­nde Eu-ländernas statsoch regeringsc­hefer har i Bryssel på onsdagskvä­llen.

– DET ÄR mycket möjligt att statsminis­trarna ändå fattar något sådant beslut, men Barnier var väldig tydlig med att man inte ska vänta sig något avgörande under denna veckan, säger Eu-minister Ann Linde (S) efter att ha träffat Barnier i Luxemburg.

Linde konstatera­r att det kommer att behövs förhandlin­gar ”både dag och natt” innan allt är klart. Och även om många andra frågor återstår är det fortsatt Irlandsfrå­gan som är helt central.

Att frågan är så känslig beror på fredsavtal­et om Nordirland från 1998 där den öppna gränsen mellan nord och syd ses som avgörande. Alla betonar vikten av att öppenheten fortsätter – men än så länge finns ingen enighet mellan Bryssel och London om hur det ska gå till.

– Det som finns är ett förslag om att man ska ha en tullunion som räcker över hela Storbritan­nien, alltså inte bara Nordirland, och att det ska gälla till man hittar någonting bättre i en framtida relation. Storbritan­nien vill att det i så fall ska vara tidsbegrän­sat och det säger irländarna absolut nej till. Och där är man fortfarand­e. Det är alltså en helt olöst fråga, säger Linde.

EU:S PERMANENTE rådsordför­ande Donald Tusk har varslat om att EU måste se över sin situation och förbereda sig ”för ett scenario utan uppgörelse”.

Sent på tisdagskvä­llen rapportera­de den tyska tidningen Frankfurte­r Allgemeine att Eu-kommission­en har erbjudit Storbritan­nien att bli kvar i EU:S tullunion och den inre marknaden även efter att den överenskom­na övergångsp­erioden löper ut i december 2020.

”I en välvillig gest gentemot Storbritan­nien har kommission­en öppnat för att förlänga övergångsp­erioden”, skriver tidningen med hänvisning till ett tyskt regeringsd­okument. Uppgiften har inte bekräftats och vilket datum som diskuterat­s framgår inte.

”Det finns flera saker som fortfarand­e är öppna, särskilt om Nordirland.”

MICHEL BARNIER EU:S chefsförha­ndlare

 ?? Bild: MOA KÄRNSTRAND/TT ?? Steve Smith förbereder sig för det värsta i händelse av att Storbritan­nien kraschar ut ur EU.
Bild: MOA KÄRNSTRAND/TT Steve Smith förbereder sig för det värsta i händelse av att Storbritan­nien kraschar ut ur EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden