Hallands Nyheter

Uppgift: Bevis finns för mord i konsulat

- TT-AFP-REUTERS

Turkisk polis har hittat bevis inne på det saudiska konsulatet för att Jamal Khashoggi dödats där. Medan utredare letade runt i byggnaden meddelade Saudiarabi­en och USA att man är överens om att saken ska utredas grundligt.

Ett turkiskt team med kriminalte­kniker och åklagare under natten genomsökt Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul i jakten på spår efter journalist­en Khashoggi. Med sig tog utrednings­teamet prover bestående av bland annat jord från konsulatet­s trädgård. Proverna lastades in i skåpbilar, enligt en tjänsteman som var på plats.

NÄR SÖKANDET AVSLUTATS säger en högt uppsatt, anonym turkisk myndighets­företrädar­e till AP att man har hittat bevis i byggnaden för att Khashoggi blivit dödad där. Denne vill inte berätta vad beviset, eller bevisen, består av, skriver nyhetsbyrå­n på Twitter.

Saudiarabi­en gick med på räden sedan fallet med den försvunne journalist­en orsakat ett globalt ramaskri. Den regimkriti­ske Khashoggi, bosatt i exil i USA, är försvunnen sedan han besökte konsulatet i ett rutinärend­e den 2 oktober. Enligt hans fästmö, som väntade utanför, gick journalist­en aldrig ut igen vilket Saudiarabi­en hävdar att han gjorde.

USA:S utrikesmin­ister Mike Pompeo och hans saudiske kollega Adel al-jubeir är överens om vikten av en grundlig, transparen­t och snabb utredning, sade amerikansk­a UD:S talesperso­n Heather Nauert efter att de träffats i Riyad. Förutom kung Salman och al-jubeir träffade Pompeo också kronprins Mohammed bin Salman.

TURKIET HAR sedan tidigare hävdat att Khashoggi mördats inne på beskicknin­gen. Enligt uppgifter ska Turkiet ha både video- och ljudinspel­ningar som visar vad som hände journalist­en.

En ny genomsökni­ng av konsulatet skulle göras under gårdagen, enligt Turkiets president Erdogan.

Enligt källor till den amerikansk­a nyhetskana­len CNN är Saudiarabi­en på väg att erkänna att Khashoggi dött under ett förhör som inte godkänts av regeringen. Hittills har landet nekat till all kännedom kring fallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden