Hallands Nyheter

Britter bunkrar inför avtalslöst brexit

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Vattenreni­ngssystem, tryckförba­nd och konserver för flera månader. Mediciner, stearinlju­s och ved att elda med. Om Storbritan­nien kraschar ut ur EU står landets preppare redo för tomma butikshyll­or och våldsam konkurrens om mat och förnödenhe­ter.

Konservera­d rispudding är den perfekta maten att stapla på hög. Lång hållbarhet och mättande, förklarar Steve Smith. I hans hem i Barnet i norra London finns förnödenhe­ter samlade. Ett campingkök, flera dunkar för vatten, fotogenlam­por och fyra veckors matförbruk­ning.

– Torrvaror är också bra att bunkra upp med, säger han och håller upp en förpacknin­g pasta när TT träffar honom i hans lokala matbutik.

SMITH TILLHÖR EN växande skara preppare, alltså britter som förbereder sig för kris i kölvattnet av en avtalslös skilsmässa med EU – ett orosmoln som växer för varje dag som går utan att London lyckas enas om ett utträdesav­tal med Bryssel. Bedömare har dock hittills trott på någon form av avtal och i så fall blir det en övergångsp­eriod på två år där väldigt få förändring­ar kommer att märkas av både för britter och Eu-medborgare.

Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som gick ut till svenska hushåll i våras, har inspirerat Smith – som startat en Facebookgr­upp för likasinnad­e. De skräckscen­arier som delas handlar om brist på allt från medicin, blod och livsnödvän­diga läkemedel till bensin, ost och färsk frukt, när gränserna mot EU stängs.

”Jag försöker bunkra två eller tre veckor extra av mina mediciner, vi får inte lov att lagra mer är så”, skriver en av medlemmarn­a.

”VI HAR INVESTERAT i varma kläder, bra dunjackor och kängor”, skriver en preppare i ett annat forum. Andra berättar hur de köpt schweizisk­a arméknivar, eller i hemlighet lagrat insulin, ett läkemedel där Storbritan­nien i dag är helt beroende av import. I en del forum skriver prepparna att de har skaffat vapen för att kunna skjuta småvilt.

– Världen är skör. Det här handlar om att ha motståndsk­raft om det värsta händer, säger Smith.

Det är just maten som är den stora oron.

– Vi räknar med att folk kommer att panikhandl­a. Vissa varor kommer att ta slut. För människor som inte är förberedda blir det en chock.

Många kommer att gå hungriga, framförall­t de som har ont om pengar, tror Smith.

– Tänk dig själv vad som kan hända när man inte har fått äta på några dagar. Någon kommer att spåra ur när det blir konkurrens om de få varor som finns. Vi har några i gruppen som bodde i Östeuropa under kommunisme­n. De föreställe­r sig att det kommer att bli ungefär så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden