Hallands Nyheter

Absurt dyrt för de fattiga att mätta sig

- LARS PEDERSE/TT

Ett enkelt mål mat som täcker en tredjedel av det dagliga kaloribeho­vet kostar en New York-bo 1:20 dollar, motsvarand­e en dryg tiokrona. I urfattiga Sydsudan motsvarar priset nästan 350 dollar, mer än 3 100 kronor, med hänsyn tagen till inkomstläg­e och köpkraft.

FN:S livsmedels­program WFP har tagit fram ett index kallat ”Counting the beans” (räkna bönorna) för 52 utveckling­sländer. Syftet är att på Världsmatd­agen i går, 16 oktober, visa konsumente­r i rika, industrial­iserade länder hur mycket daglig inkomst som krävs för att ställa en grundlägga­nde tallrik mat på bordet.

Wfp-indexet utgår för jämförbarh­et från en global identisk genomsnitt­sinkomst och visar hur mycket folk i olika länder (teoretiskt) skulle behöva betala för ett hemlagat mål mat med 600 kalorier.

Som referenspu­nkt gäller matkostnad­en i den amerikansk­a delstaten New York. Där får en invånare räkna med att lägga ut 0,6 procent av den dagliga snittinkom­sten, eller 1:20 dollar, för att tillaga en enkel soppa eller stuvning på bönor eller linser samt en handfull ris eller sädeskorn plus vatten och matolja.

FÖR EN INVÅNARE i Sydsudan, ett land fött ur krig och plågat av fortsatta stridighet­er, skulle denna måltid kosta ungefär 300 gånger så mycket enligt denna måttstock och ta mer än två dagar att jobba ihop – vilket naturligtv­is inte ligger inom gränsen för det möjliga.

Värst utsatt är stora delar av Afrika, en del platser i Asien samt Latinameri­ka, i mindre utsträckni­ng. Om en amerikan i delstaten New York får betala 1:20 dollar för att tillaga en enkel måltid som ger 600 kalorier, motsvarar det så här mycket i de utveckling­sländer där maten är relativt sett dyrast:

* Sydsudan 348:36 dollar

* Nigeria (nordöstra) 222:05 dollar

* Demokratis­ka Republiken Kongo 79:46 dollar

* Malawi 76:19 dollar

* Jemen 62:37 dollar

* CAR 60:28 dollar

* Moçambique 54:95 dollar

* Haiti 52:55 dollar

* Gambia 44:44 dollar

* Madagaskar 40:62 dollar

* Syrien 39:52 dollar

* Guinea 29:94 dollar

* Tchad 29:80 dollar

* Afghanista­n 28:04 dollar

* Mauretanie­n 26:99 dollar

Källa:

Oproportio­nerliga relationer mellan mat och inkomst bidrar till att 821 miljoner människor hungrar.bristen på mat och hur relativt kostsam den är har många orsaker: extremt klimat, naturkatas­trofer, svaga marknader, dåligt styrelsesk­ick. Men den dominerand­e förklaring­en är konflikter: ”Vi på WFP vet sedan länge att hunger och krig är tragiskt samverkand­e.”

ÄNDÅ HAR PRISVÄRDHE­TEN enligt det här indexet blivit bättre i flera länder sedan 2017, vilket WFP tillskrive­r stark ekonomisk tillväxt, större stabilitet, gynnsammar­e regnsäsong och fler humanitära insatser.

Men i andra länder, som till exempel Sydsudan, är läget förvärrat vad gäller svält och undernärin­g.

Gemensamt för dem är att freden undergrävt­s av våld, osäkerhet och politisk spänning. namn på präster som anklagas för att ha begått övergrepp sedan 1948 finns på en lista som det katolska ärkestifte­t i amerikansk­a Washington DC nu släpper, rapportera­r Washington Post. Anklagelse­rna beskrivs som trovärdiga. (TT)

FN:S livsmedels­program WFP

 ?? Foto: AP/TT ?? SVÄLT. Adel Bol, 20 år, vaggar sin tio månaders gamla dotter Akir Mayen vid matutdelni­ng i Malualkuel i Sydsudan under fjolårets hungersnöd.
Foto: AP/TT SVÄLT. Adel Bol, 20 år, vaggar sin tio månaders gamla dotter Akir Mayen vid matutdelni­ng i Malualkuel i Sydsudan under fjolårets hungersnöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden