Hallands Nyheter

Avvaktande EU om Polen och Ungern

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU:S granskning av rättsläget i Polen ska gå vidare – men först i vinter. Vad gäller Ungern grubblas fortsatt på proceduren.

De två medlemslän­derna har utsatts för varsin så kallad ”artikel 7-process”, som i slutändan kan leda till att de tillfällig­t blir av med sin rösträtt.

För Polens del bygger processen på Eu-kommission­ens kritik mot främst landets reformer på domstolsom­rådet. Vid tisdagens genomgång av läget på Eu-ministrarn­as möte i Luxemburg bestämdes dock bara att göra ännu en utfrågning.

För Ungerns del är läget annorlunda, eftersom själva processen dragits i gång av Eu-parlamente­t. Det gör ministerrå­det aningen villrådigt i hur man ska gå vidare rent juridiskt.

– Man har aldrig gjort något sådant här förut. Man vet inte hur man ska låta parlamente­t berättat om vad de har kommit fram till, säger Eu-minister Ann Linde (S).

Hon och den svenska regeringen är kritisk mot Ungerns agerande mot exempelvis landets frivilligo­rganisatio­ner. Samtidigt är hon tveksam till om den ganska svepande och allmänna kritiken från Eu-parlamente­t gör det möjligt att använda sig av artikel 7-processen.

– Jag tror att när det gäller Ungern så är det mer effektivt att använda överträdel­seinstrume­ntet och där har kommission­en gått in på flera ärenden, säger Linde i Luxemburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden