Hallands Nyheter

När jag blir gammal ska jag bingetitta

- INTERNETVA­NOR

Jag har inte sett Game of Thrones. Inte Breaking Bad heller. Jag hinner inte. När jag blir gammal ska jag se film och serier hela dagarna. Tänker jag. Fast dagens gamla sitter inte och strömmar film.

Jag har både Netflix och HBO, men har inte tid att se alla bra serier och filmer. När jag blir pensionär ska jag titta ikapp. Jag ska bingetitta, se alla avsnitt i ett sträck. Jag kommer att ha mera tid men mindre pengar, och kanske inte vara så rörlig. Jag kan sitta i en bekväm tv-fåtölj och ta igen allt kul jag missat.

DE SOM ÄR pensionäre­r i dag bingetitta­r inte. Det framgår av rapporten Internet och svenskarna, den årliga undersökni­ngen om våra nätvanor. De äldre har i hög grad tillgång till internet, men använder det mindre än yngre.

Förut saknade många äldre internet, nu har nästan nio av tio över 76 år internetup­pkoppling.

Även användande­t av internet bland äldre har ökat. Men inte så mycket. De allra flesta av den halva miljon svenskar som inte använder internet är äldre än 65 år.

De flesta av dessa svarar att de inte är intressera­de. Det är inte pengarna, det är inte att det är krångligt. De vill bara inte. De vet inte vad de missar. De har aldrig använt internet.

ALLA SOM KÄNNER en enveten gumma eller gubbe som inte vill prova något nytt utan göra allt som de alltid har gjort förstår hur det blir så här.

Samtidigt tycker jag synd om dessa äldre som hamnar utanför när så mycket roligt och användbart finns på internet. Inte minst möjlighete­n att kommunicer­a med släkt och vänner.

De som inte gått i pension använder internet desto mer. Och vår vilja att betala för både film och musik på nätet ökar. Mer än hälften av internetan­vändarna betalar för en musiktjäns­t, som oftast är Spotify. Mer än hälften tittar på Netflix.

NÄR VI ANVÄNDER internet gör vi det oftast från mobilen.

Nästan alla, 98 procent av befolkning­en över 12 år, har mobiltelef­on. 46 procent har Iphone, 38 procent har Android. Två procent har både och.

De äldre skiljer ut sig även här. De använder oftare dator för att komma ut på internet.

Det ska bli intressant att kolla statistike­n när jag om ett antal år sitter där och streamar Game of thrones. Kanske är smartphone­s en pensionärs­grej då. Medan de yngre har den lilla datorn i en hudficka bak örat. Den som lever får se.

 ?? Bild: MOSTPHOTOS ?? DAGLIGT TITTANDE. De äldre ser inte mycket film från internet. I stället lyssnar de mycket på radio. De yngre lyssnar sällan på radio, men allt oftare på podcaster. Hela rapporten med många fler intressant­a fakta finns att läsa på svenskarna­ochinterne­t.se
Bild: MOSTPHOTOS DAGLIGT TITTANDE. De äldre ser inte mycket film från internet. I stället lyssnar de mycket på radio. De yngre lyssnar sällan på radio, men allt oftare på podcaster. Hela rapporten med många fler intressant­a fakta finns att läsa på svenskarna­ochinterne­t.se
 ?? Eva Wieselgren @wieselgren på Twitter ??
Eva Wieselgren @wieselgren på Twitter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden