Hallands Nyheter

Sverige missar U21-EM

FOTBOLL: GUSTAF NILSSON INBYTT I FÖRLUSTEN

- MAKOTO ASAHARA/TT

Sverige hade chansen att ta en historisk tredje raka Em-plats. I stället blev det en beckmörk afton i Kalmar för U21-herrarna. – Vi torskade matchen, finns inte mycket att säga, säger en väldigt besviken Joel Asoro efter 0–3 mot Belgien.

Förutsättn­ingarna var klara. Seger och Em-slutspel i Italien nästa år var ett faktum. Förlust och andra resultat skulle avgöra om det skulle bli en andra chans i form av ett playoff.

Redan efter en knapp halvtimme såg det ut som att resultatse­rvice skulle behöva användas under kvällen.

En hård och välavvägd frispark från Huddersfie­ldspelaren Isaac Mbenza nickskarva­des av Nany Dimata. Pontus Dahlberg i målet hade ingen chans på bollen som seglade in i bortre krysset och 1–0 till gästerna var ett faktum.

OM DET MÅLET var en välplacera­d jabb mot de svenska Em-möjlighete­rna så skulle avslutning­en av halvleken bjuda på två käftsmälla­r som skulle kunna ha golvat den mest stryktålig­a av boxare.

Först i minut 40, när målskytten Nany Dimata sprang sig fri när han utnyttjat ett, efter en utebliven frispark för Jordan Larsson, sovande och ofokuserat svenskt försvar och rullade in 2–0. Sedan i minuten efter. Isak Ssewankamb­o lade inga som helst fingrar emellan när han tacklade Jordi Vanlerberg­he på mittplan. Hårt men med bollkontak­t.

”Gurgel” utbröt. Ett rött kort visades. Även det hårt enligt svensklägr­et.

– För mig så är jag på bollen. Och jag kommer från sidan. Jag tycker inte det är utvisning, säger Ssewankamb­o själv.

– Jag hade accepterat den om han hade haft bollen vid fötterna men den ligger fritt. Den är lite vårdslös men att det ska bli ett rött kort kan jag definitivt inte säga, säger förbundska­pten Roland Nilsson och fortsätter:

– Att spela med tio man mot ett väldigt bra Belgien är inte det lättaste.

LIKVÄL GAV MAN det en chans – även om hoppet om att göra match av det hela skulle släckas i minut 65 när Dodi Lukebakio sprintade sig fri och rullade in bollen i nät.

Om inte luften redan hade gått ur Sverige tidigare så gjorde den det då.

– Vi hade några lägen men tyvärr. Efter 0–2 sjönk all energi. Det var tungt, säger Joel Asoro, vars nickläge i den första halvleken förblev Sveriges bästa målchans i matchen.

– Han (en belgisk back) räddade den på mållinjen. Vet inte hur mycket jag kunde ha placera den i ena hörnet. Det var bara det, säger Asoro om chansen.

Ett 3–0-mål som, på grund av tabelläge och matematik, skulle visa sig mer avgörande än vad man kunde tro.

När förlusten var ”säkrad” så låg Sveriges förhoppnin­gar om en playoffcha­ns (genom att bli en av fyra bästa grupptvåor i kvalet) i andras händer.

GREKLAND VAR REDAN på förhand en ointaglig grupptvåa. Polen och Österrike blev det också när de vann sina respektive matcher. Och när Sveriges målskillna­d fick sig den törn den fick så blev den sena matchen mellan Portugal och Bosnien-hercegovin­a helt betydelsel­ös, då inget scenario skulle ge en sämre grupptvåa i den gruppen än Sverige.

Summa summarum – inget playoff och inget Em-slutspel för Sverige.

?? Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN ?? DEPPIGT VÄRRE. Gustaf Nilsson och Sverige löste ingen Em-biljett, Belgien var för starkt.
Bild: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN DEPPIGT VÄRRE. Gustaf Nilsson och Sverige löste ingen Em-biljett, Belgien var för starkt.