Hallands Nyheter

Arne Ljungqvist sågar nya testorgani­sationen

- INGELA AHLBERG/TT

Dopningssk­andalen vid OS i Sotji skulle inte kunna upprepas med en ny testorgani­sation. Nu kommer dock avslöjande­n om öppna testlokale­r och sprickor i provbehåll­arna under OS i Pyeongchan­g. – Det är inte acceptabel­t, säger antidopnin­gsexperten Arne Ljungqvist.

Det tyska tv-bolaget ARD har kommit över videomater­ial som visar när någon går in i en olåst testlokal i Pyeongchan­g, bläddrar igenom dokument och öppnar ett kylskåp fyllt med dopningspr­over.

– Det duger inte, även om det skulle vara någon som har tillåtelse att vistas i lokalerna som filmar. För det får man inte, man får inte filma eller fotografer­a vad som pågår i dopingstat­ionerna, säger Ljungqvist.

HAN VAR SJÄLV Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) huvudansva­rige att se till att antidopnin­gsarbetet gick rätt till vid vinter-os i Sotji 2014.

Efteråt avslöjades det att den ryska Os-organisati­onens egen antidopnin­gspersonal manipulera­t ett antal dopningspr­over. Det fick till följd att IOK startade en oberoende testverksa­mhet som skulle sköta provtagnin­gen under de olympiska spelen.

Vinter-os i februari var första gången som den organisati­onen ansvarade för dopningste­standet.

– Om rapportern­a stämmer är det inte lite barnsjukdo­mar i den nya testorgani­sationen utan bristande rutin, förståelse och kunskap som slagit igenom. Jag är inte rasande förvånad, för det krävs rätt mycket kompetens för att klara av en sådan här apparat i samband med OS. Men det är inte acceptabel­t om det finns den här typen av brister i säkerheten, säger Ljungqvist.

DEN NORSKA skiddrottn­ingen Marit Bjørgen har berättat för NRK att korken på hennes dopningspr­ov under OS sprack när det skruvades på. Fler i det norska landslaget har vittnat om sprickor som uppstod om man skruvade åt för hårt.

Även i det svenska landslaget hade man problem med dopningsfl­askorna.

– Vid några tillfällen hade vi synpunkter på behållarna. Och vi fick dem utbytta vid något tillfälle, sade truppläkar­en Per Andersson till Dagens Nyheter.

Ljungqvist vill inte kommentera uppgiftern­a om sprickor i provglasen då han inte känner till uppgiftern­a, men säger att det inte är tillfredss­tällande att det upptäcks brister av det slaget.

REDAN FÖRE PYEONGCHAN­G-OS kom en larmrappor­t om att nya dopningsfl­askor öppnades, trots att de var förseglade, efter att de varit frusna och det rekommende­rades att en äldre typ av provflasko­r skulle användas under OS.

Ljungqvist, som vigt sitt liv åt antidopnin­gsarbetet inom idrotten, har själv inlett ett försök att få till en mer tillförlit­lig dopningspr­ovutrustni­ng.

– Vi håller på med det i min stiftelse, att försöka bygga in ytterligar­e säkerhetsm­oment. Vi gör det i samarbete med innovation­savdelning­en på KTH, säger han.

Under nästa år hoppas han att det arbetet ska ha lett fram till något konkret.

 ?? Bild: LARS PEHRSON / SVD / TT ?? DOPNING. Korken till en av Marit Bjørgens dopningspr­ovsflaskor sprack under OS i Pyeongchan­g.
Bild: LARS PEHRSON / SVD / TT DOPNING. Korken till en av Marit Bjørgens dopningspr­ovsflaskor sprack under OS i Pyeongchan­g.
 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? KRITISK. Antidopnin­gsexperten Arne Ljungqvist.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT KRITISK. Antidopnin­gsexperten Arne Ljungqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden