Hallands Nyheter

Stjärnorna hedrade Andersson

- TT

Många svenska idrottspro­filer kom till begravning­sceremonin för att hedra brottarleg­endaren Frank Andersson. – Frank har betytt otroligt mycket för svensk brottning. Han var anledninge­n till att jag själv började brottas, säger Martin Lidberg.

Frank Andersson gick bort för en månad sedan, 62 år gammal, i sviterna efter en hjärtopera­tion.

ANDERSSON VAR UNDER 1970- och 80-talen en av världens mest framgångsr­ika brottare. Han tog Vm-guld tre gånger (1977, 1979, 1983) samt Osbrons i Los Angeles 1984. Detta under en period i svensk idrottshis­toria där idrottare födda 1956 blev en alldeles speciell grej. Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Wassberg och Linda Haglund föddes samma år som Frank Andersson, som blev den femte ”56:an”.

– Han var den bästa svenska brottaren genom tiderna, säger den förre ishockeyst­järnan Börje Salming, en av dem som tog farväl av Frank Andersson i begravning­sceremonin i Heliga korsets kapell på Skogskyrko­gården i Stockholm.

”Han hade en enorm karisma, han syntes när han kom in. Och han hade ett otroligt stort hjärta.”

JAN-OVE WALDNER

Martin Lidbergs främsta minne av Frank Andersson är när de tog Sm-guld tillsamman­s i Spårvägen.

– Det var 1987 och jag var 14 år. Det var stort att vara i final samtidigt som Frank, säger Lidberg, som själv har tagit Em-guld och Vm-brons.

ÄVEN BORDTENNIS­IKONEN Jan-ove Waldner minns Andersson från tiden i Spårvägen.

– Vi tränade vägg i vägg med brottarna och vi träffades ganska mycket där ett tag. Frank var en av dem som man såg upp till, precis som de andra stora – Björn Borg, Ingemar Stenmark och Börje Salming. Han hade en enorm karisma, han syntes när han kom in. Och han hade ett otroligt stort hjärta, säger Waldner.

En begravning­sgudstjäns­t ska också hållas på fredag i Trollhätta­n där Frank Andersson föddes och växte upp. * Den utbredda ryska dopningshä­rvan blev först känd inom friidrotte­n 2014. Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard Mclaren. * Mclarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjor­ts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-vm 2013, OS 2014 och sim-vm 2015. * Enligt Mclaren användes ett särskilt system för att byta ut dopningspr­over under OS i Sotji. Han hävdade också att den ryska säkerhetst­jänsten var direkt inblandad för att mörka idrottares dopning i samband med vinterspel­en 2014. * Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopnin­gsbyrå Rusada och dopningsla­boratoriet i Moskva. Nyligen hävde Wada avstängnin­gen.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? AVSKED. Begravning­sceremoni för brottaren Frank Andersson som gick bort 62 år gammal.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI AVSKED. Begravning­sceremoni för brottaren Frank Andersson som gick bort 62 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden