Hallands Nyheter

Författare­n Paasilinna har avlidit

- SARA HALDERT/TT

Med Harens år tog sig Arto Paasilinna in i läsarnas hjärtan i mitten av 70-talet. Nu har han avlidit, 76 år gammal.

Den populäre finländske författare­n avled i Esbo på måndagen, rapportera­r den finländska nyhetsbyrå­n SPT med hänvisning till hans förlag WSOY.

Paasilinna, som är känd för sina lakoniskt humoristis­ka romaner, debuterade 1964 och har sedan dess varit en av Finlands mest älskade författare. Det stora genombrott­et kom med Harens år 1975, som blev en enorm framgång och som liksom flera av hans andra böcker har filmatiser­ats.

BOKEN, OCH FILMEN som kom 1977, handlar om en uttråkad journalist vars liv präglas av tristess. När så ödet utser honom att rädda livet på en liten harunge fylls han av känslor och förändring­sbenägenhe­t och beslutar sig för att kasta sitt eget vardagsliv på ända.

Just den typen av historier, där dragen av varma folkliga skrönor blandas med naturskild­ringar, blev signifikat­ivt för Paasilinna­s romaner.

I Sverige har Paasilinna­s böcker sålts i mer än en miljon exemplar. Översättni­ngen av Harens år kom först 1992, och därefter har 22 romaner översatts varav Åskgudens son, Kollektivt självmord och Den ylande mjölnaren är några.

Totalt har han skrivit ett 40-tal böcker och översatts till omkring 20 språk.

PAASILINNA FÖDDES i finska Lappland och inledde sin yrkesbana som journalist. Efter framgången med Harens år försörjde han sig som författare på heltid med en hög produktion­stakt på ungefär en roman om året. Inlednings­vis ansåg många kritiker att Paasilinna var en litterär lättviktar­e, men med tiden och framgångar­na ändrades till stor del synen på hans författars­kap.

2009 drabbades Paasilinna av en hjärnblödn­ing, och samma år kom hans sista roman ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden