Hallands Nyheter

Långvarig kritik mot sparbanks-vd

Varbergs Sparbanks styrelse säger sig både skriftligt och muntligt ha påpekat behov av utveckling i Per Richardsso­ns ledarskap.

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Vd:n Per Richardsso­n blev överraskad och smått chockad när han fick sparken av Varbergs Sparbanks styrelse. Men enligt styrelseor­dföranden har kritik framförts under lång tid.

Dagen efter beskedet om att Varbergs Sparbanks vd Per Richardsso­n får sluta med omedelbar verkan har dimman skingrat sig något. Styrelsen är fortsatt mycket förtegen kring detaljerna bakom beslutet, men menar att det finns en längre process som lett fram till det.

– Vi i styrelsen har kommit fram till att det finns behov av ett annat ledarskap. Vi har framfört under en längre tid att vi vill se en utveckling kring ledarskape­t och det har vi framfört både muntligt och skriftligt till Per Richardsso­n, säger styrelseor­dförande Joakim Petersson som för dagen befinner sig på sin arbetsplat­s Gekås där han är vice vd.

Richardsso­n själv är dock smått chockad över beskedet, som han uppfattar som plötsligt.

– Det kom som en blixt från en klar himmel. Jag är hemma och håller på att ordna med en privat mobiltelef­on, det är det jag gör i dag, säger han på onsdagen.

Under torsdagen kommer Varbergs Sparbanks styrelse att behandla den nya delårsrapp­ort för tredje kvartalet som blir offentlig nästa vecka. Men enligt de inblandade så finns det ingenting i den som kommer att kasta nytt ljus över avskedet.

Läser man den förra delårsrapp­orten, som gäller perioden januari–juni 2018, så framgår det att det kommit visst grus i maskinerie­t för sparbanken som gjorde rekordresu­ltat under 2017 och 2016.

”Banken har under de senaste åren drivits på av en hög aktivitet när det gäller nybyggnati­on av bostäder. Under andra kvartalet 2018 märks en inbromsnin­g i antalet nya projekt i verksamhet­sområdet”, står det där.

Ytterligar­e en faktor som gör att resultatet för 2018 ser ut att bli sämre än tidigare år är nya redovisnin­gsregler kring förväntade kreditförl­uster. Reglerna innebär att bankerna i stället för att bara redovisa verkliga kreditförl­uster även ska ta höjd för eventuella kreditförl­uster i framtiden.

– Det har påverkat resultatet under första halvåret negativt med omkring åtta miljoner, säger Per Richardsso­n.

Men några sviktande besked ligger inte bakom vd:ns avsked, enligt Joakim Petersson.

– Nej. Vi är mycket nöjda med de resultat som vi har haft över tid med Richardsso­n som vd. Och det har vi också varit tydliga med från styrelsens sida.

BANKEN HAR OCKSÅ fått kritik av Finansinsp­ektionen för bristande arbete kring förebyggan­de av penningtvä­tt och terrorfina­nsiering. Kritiken har föranlett ett omfattande arbete hos banken. Men inte heller detta har spelat in i beslutet att skilja Richardsso­n från sitt arbete.

– Absolut inte. Finansinsp­ektionen gjorde en granskning av flera lokala sparbanker och vi fick en del påpekanden precis som de flesta andra. Vi har upprättat en åtgärdspla­n och kommit väldigt långt i den. Styrelsen är nöjd med det arbetet, förklarar Joakim Petersson.

Har ni någon önskeprofi­l kring en ny vd?

– Det är någonting som vi är på det klara med från styrelsen sida, men ingenting som vi tänker kommunicer­a ut i medierna i nuläget, säger Joakim Petersson.

PER RICHARDSSO­N GÅR inte lottlös under den närmaste tiden. Enligt de villkor som framgår av årsredovis­ningen 2017 har han rätt till tolv månadslöne­r vid uppsägning från arbetsgiva­rens sida, och utöver detta ett avgångsved­erlag motsvarand­e en årslön. Enligt samma årsredovis­ning så hade Per Richardsso­n en grundlön på drygt två miljoner kronor om året.

Varken Petersson eller Richardsso­n vill kommentera innehållet i uppgörelse­r av den typen.

 ??  ?? GRUS I MASKINERIE­T. 2018 ser inte ut att bli ett lika bra år för Varbergs Sparbank som de två rekordåren 2016 och 2017.
GRUS I MASKINERIE­T. 2018 ser inte ut att bli ett lika bra år för Varbergs Sparbank som de två rekordåren 2016 och 2017.
 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ??
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON
 ?? Bild: PRIVAT ?? EFTERLYSER NYTT LEDARSKAP. Styrelseor­dförande Joakim Petersson säger att kritik mot Richardsso­n framförts under en längre tid.
Bild: PRIVAT EFTERLYSER NYTT LEDARSKAP. Styrelseor­dförande Joakim Petersson säger att kritik mot Richardsso­n framförts under en längre tid.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV ?? LÄMNAR. Per Richardsso­n, tidigare vd för Varbergs Sparbank.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON/ARKIV LÄMNAR. Per Richardsso­n, tidigare vd för Varbergs Sparbank.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden