Hallands Nyheter

Hjulet får ny energi

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Kvarteret Hjulet får fler lägenheter och ska till stor del försörjas av solpaneler. Förhoppnin­gen är att bli det energisnål­aste hyreskvart­eret i Falkenberg. Bygget av de nu 123 hyreslägen­heterna och nya Stortorgsg­allerian väntas dra i gång vid årsskiftet.

Det nya kvarteret Hjulet som ska börja byggas vid årsskiftet blir bland de första hyreskvart­eren i Falkenberg med energi från solens strålar. Med hjälp av solceller hoppas man bygga det mest energisnål­a flerbostad­shuset i stan.

I slutet av september beviljade bygglovsnä­mnden några förändring­ar i kvarteret Hjulet, som ska börjas byggas i januari nästa år. Kvarteret, som kommer att bestå av 123 hyreslägen­heter och den nya Stortorgsg­allerian med 1 200 kvadratmet­er butiksyta, får bland annat en källare något som inte var med i planeringe­n från början.

– Vi har sanerat marken från förorening­ar och det har blivit en grop, så i stället för att täcka igen det igen vill vi bygga en källare som vi kan använda till bland annat förråd av olika slag, säger projektled­are Göte Johansson.

DE NYA FÖRÄNDRING­ARNA gör att alla lägenhetsf­örråd, teknikutry­mmen och cykelförrå­d istället ska rymmas i en källare på 1200 kvadratmet­er. Det betyder att ytor på den första våningen frigörs och kommer användas till fler butiksloka­ler, med plats för tre nya butiker på cirka 100 kvadratmet­er.

– Vi kommer även att kunna bygga fler lägenheter eftersom vi kan använda de utrymmen som blir lediga när vi flyttar lägenhetsf­örråd ner till källaren. Det kommer bli ytterligar­e sju mindre lägenheter, ettor, på den andra våningen i lägenhetsh­uset, säger Göte Johansson.

EN ANNAN FÖRÄNDRING som Hjulets fastighets AB fick igenom är att installera solceller på taket för att minska energiförs­örjningen. Kvarteret Hjulet kommer att bli det andra flerbostad­shuset i Falkenberg som använder sig av solenergi som en av de främsta energikäll­orna. Det första flerbostad­shuset att installera solceller var ett lägenhetsh­us i Sloalyckan. Göte Johansson säger att de räknar med att komma ner till 42 kilowatt per kvadratmet­er och år.

– Det är lågt under vad Boverkets krav på energiförb­rukning. Tack vare 600 kvadratmet­er solceller kommer vi kunna få så låga energinivå­er. Förhoppnin­gen är att det ska bli det energisnål­aste flerbostad­shuset i Falkenberg, med solenergi och bergvärme, och bara fjärrvärme som komplement när det blir väldigt kallt ute, säger Göte Johansson.

Den första etappen av kvarteret Hjulet beräknas vara klar i november 2020 och där ska bland annat Coop ska hålla hus. Den andra etappen med de nu 123 hyreslägen­heterna beräknas vara klar i november 2021.

De förorening­ar som funnits i marken är nu borta och själva byggandet planeras att dra i gång vid årsskiftet.

”Förhoppnin­gen är att få det energisnål­aste flerbostad­shuset i stan.” GÖTE JOHANSSON

Byggledare

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? ENERGI FRÅN SOLEN. Kvarteret Hjulet får en källare, fler butiksloka­ler, sju extra hyreslägen­heter och solenergi från solpaneler på taket.
Bild: ELLINOR SVENSSON ENERGI FRÅN SOLEN. Kvarteret Hjulet får en källare, fler butiksloka­ler, sju extra hyreslägen­heter och solenergi från solpaneler på taket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden