Hallands Nyheter

Skobrödern­a delar på sig

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Magnus Nilsson stannar kvar som ägare till Nilson Group tillsamman­s med sin syster. Brodern Mats och hans fru ägnar sig i stället helhjärtat åt systerföre­taget Vagabond.

Skobrödern­a Mats och Magnus Nilsson går skilda vägar. I alla fall bolagsmäss­igt. Det innebär att Mats Nilsson och hans hustru Marie Nilsson Peterzén går in som ensamma ägare i Vagabond Shoemakers. Brodern Magnus och systern Anita Åkesson behåller sina aktier i Nilsson Group.

Syskonen Mats och Magnus Nilsson tog över pappa Rolfs framgångsr­ika Varbergsfö­retag tillsamman­s med systern Anita Åkesson för ett 20-tal år sedan.

Familjeför­etaget Nilson Group omsätter i dag 2, 3 miljarder kronor och gjorde 2017 en vinst på 94 miljoner kronor efter finansiell­a poster. I dag har företaget cirka 2 000 anställda i Norden. Bolaget består bland annat av butikerna Din Sko och Skopunkten.

Vagabond Shoemakers är ett separat bolag med en omsättning på 835 miljoner och gjorde en vinst på 113 miljoner förra året.

MAKARNA NILSSON LÄMNAR nu Nilson Group för att helt fokusera på Vagabond. Företaget har en stor export och Marie Nilsson Peterzén är dess kreativa ledare.

Claes, Meldgaard, vd för Nilson Group sedan tre månader, berättar att beslutet hos ägarna vuxit fram stegvis och naturligt genom åren.

– Det här innebär ingen förändring utåt, mer kan jag inte kommentera detta, säger han.

NILSON GROUPS STÖRSTA utmaning, liksom för de flesta andra inom sällanköps­handeln, är omställnin­gen till köp på nätet.

– Kunden blir mer och mer digital. Vi har redan en välutveckl­ad e-handel och självklart är det där vi satsar, säger Claes Meldgaard.

 ?? Bild: CARIN RUDEHILL ?? DELAR UPP SIG. Ägarna till skoföretag­en Nilson Group och Vagabond går skilda vägar.
Bild: CARIN RUDEHILL DELAR UPP SIG. Ägarna till skoföretag­en Nilson Group och Vagabond går skilda vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden