Hallands Nyheter

Vad händer efter döden? Läkaren Hans Zingmark har frågat patienter som haft långa hjärtstopp om deras upplevelse­r.

HALLAND: LÄKARENS PATIENTER VITTNAR OM LIV EFTER DÖDEN

-

– Efter att jag har fått ta del av alla de här väldigt starka berättelse­rna kan jag inte tro att medvetande­t bara produceras av vår hjärna, säger Hans Zingmark, läkare som forskat på upplevelse­r under längre hjärtstopp.

Alla, eller i alla fall de allra flesta av oss, har väl någon gång brottats med tankar om döden, hur den känns och vad som eventuellt kommer efteråt. Stora, i viss mening filosofisk­a tankar som det är svårt, för att inte säga omöjligt att få något svar på. Men Hans Zingmarks intervjuer med människor som upplevt längre hjärtstopp kan kanske ge oss i alla fall en liten fingervisn­ing om i vilken riktning döden för oss.

HAN HAR LÄNGE varit intressera­d av medvetande­t, vad det egentligen är och hur det fungerar. När han skulle börja forska låg det därför nära till hands att faktiskt börja undersöka hur människor som under ett hjärtstopp varit i praktiken döda under någon eller några minuter innan de återvänt till livet upplevde det. När han under samma period var med om att återuppliv­a en patient som drabbats av just hjärtstopp, då bestämde han sig definitivt.

Patienten skickades till Lund men när han kom tillbaka några dagar senare frågade Hans Zingmark om han upplevt något särskilt under händelsen.

–Den blicken jag fick, han synade mig i sömmarna, det var som att han ville kolla om han kunde lita på att jag skulle förvalta hans berättelse väl.

Och det han berättade var på många sätt häpnadsväc­kande.

– Han berättade att det började med att han själv var ungefär två år och satt på en trehjuling och bakom honom stod hans mamma och pappa. Han beskrev att det fanns så mycket värme, så mycket kärlek.

Sedan följde exakta scener ur hans liv i ett rasande tempo. Människor, platser, kläder, svar, känslor och tankar. Allt fanns på plats.

Nangijalas paradisisk­a tillvaro kanske inte bara var hittepå. Det vittnar de upplevelse­r som en knapp femtedel av de människor som överlever långa hjärtstopp kan berätta om.

– Han sade själv att allt gick snabbt som ett pistolskot­t men att det trots det var otroligt verkligt. Det var något han aldrig skulle

 ??  ?? NYFIKEN. Hans Zingmark har undersökt hur de upplevelse­r en del av de patienter får under ett längre hjärtstopp påverkar deras livsåskådn­ing.
NYFIKEN. Hans Zingmark har undersökt hur de upplevelse­r en del av de patienter får under ett längre hjärtstopp påverkar deras livsåskådn­ing.
 ??  ?? VÄRME. Alla de personer Hans Zingmark intervjuat beskriver sina upplevelse­r under sitt hjärtstopp som varma och välkomnand­e.
VÄRME. Alla de personer Hans Zingmark intervjuat beskriver sina upplevelse­r under sitt hjärtstopp som varma och välkomnand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden