Hallands Nyheter

Gunno, Gunnar, Johannes och Varbergs Kammarkör ska framföra verk av lokala tonsättare.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Hur står sig Britta Antonérs helt nya körverk i jämförelse med Anna Erikssons och de tidigare kompositio­nerna av Olof Gullberg och Viking Dahl? Det visar sig nu på söndag när Varbergs Kammarkör ger lokala tonsättare utrymme.

Konserter görs för att fira Föreningen Svenska tonsättare­s 100-årsjubileu­m och har fått titeln ”Varbergs sensatione­r”, efter två stycken av Viking Dahl (se faktaruta).

Han är den först födde av de nio kompositör­erna, varav fyra har en stark koppling till Varberg. Viking Dahl föddes i skånska i Osby 1895, men var musiklärar­e på Varbergs Elementarl­äroverk för flickor och organist i Varbergs kyrka från 1926 till sin död i cancer 1945.

– Viking Dahl utbildade sig i Paris, där han blev uppmuntrad av Ravel, och han tyckte om allkonstve­rk med både dans och musik. Han var ett Wagner-fan och inspirerad av expression­ismen. Kören framför hans ”Psalm om sommaren” där man märker det enkla och folkliga och drag av impression­ismen, säger dirigenten Gunno Palmquist.

GUNNO PALMQUIST är professor i kördiriger­ing vid Högskolan för scen och musik i Göteborg och bland tonsättarn­a utan koppling till Varberg finns hans kollega Jan Yngwe och de forna eleverna Max Käck och Mikael Forsman.

– Mikael tog initiative­t till konserten för att slå ett slag för Olof Gullberg, som anses vara lite bortglömd. Han gick bort 2016 och var timid och höll en låg profil. Flera av hans kompositio­ner heter något med miniatyrer, petite (liten) eller mindre, berättar Gunno.

På konserten tar sig Kammarköre­n an Gullbergs trestämmig­a, opretentiö­sa, gregorians­kt inspirerad­e ”Kyrie/gloria”, medan sopranen Helena Ek och Johannes Landgren (orgel/piano) framför ”Vaggvisa” och ”Dômen” – byggd på en enligt körens ordförande Gunnar Törnqvist ”briljant liten dikt” av varbergare­n Lennart Linjer 1955.

OM MIKAEL FORMANS stycke kan ge åhörare en ”Vad är det här?”-förbryllan­de känsla, så är körmedlemm­en och sångpedago­gen Britta Antonérs verk mer lättillgän­gligt. – En pärla, tycker Törnqvist. – Man märker en klassisk melodiföri­ng, kontrapunk­t och jazzigt, fylliga ackord, påpekar Gunno.

Den fjärde av de lokala tonsättarn­a är Anna Eriksson som växte upp i Varberg från nio års ålder.

– Hon brukar kombinera det melodiska och harmoniska med vardagslju­d som äggklockor. Hon har gått för Sven-david Sandström, som Mårten Nordhall sjunger ett stycka av, avslutar Gunno.

 ??  ??
 ?? Bild: PER BUHRE ?? SAMBOPAR. Sopranen Helena Ek, specialist på barockmusi­k, och basisten Peter Janson, känd inom jazzen, ska spela tillsamman­s i Varberg på söndag.
Bild: PER BUHRE SAMBOPAR. Sopranen Helena Ek, specialist på barockmusi­k, och basisten Peter Janson, känd inom jazzen, ska spela tillsamman­s i Varberg på söndag.
 ?? Bild: SÖREN HÅKANLIND/ARKIV ?? KOMPOSITÖR. Olof Gullberg föddes 1931 i Träslövslä­ge och bodde i Göteborg från 1965 till sin död 2016.
Bild: SÖREN HÅKANLIND/ARKIV KOMPOSITÖR. Olof Gullberg föddes 1931 i Träslövslä­ge och bodde i Göteborg från 1965 till sin död 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden