Hallands Nyheter

Ge folket mer inflytande över Os-ansökan

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Frågan om vilka länder och städer som ska få diverse stora sportarran­gemang är en särskilt smutsig del av internatio­nell politik, befläckad av mutor och anda skandaler. Fotbolls VM 2022 i Qatar är en av de mer skrattreta­nde uppenbara sådana. En totalitär diktatur som tack vare en korrumpera­d idrottsorg­anisation fick ett arrangeman­g de inte borde ha.

Även i de fall det inte handlar om korrupta diktaturer är stora idrottsarr­angemang en osäker verksamhet som innefattar många förhandlin­gar utan insyn med tveksam vinst för de som i slutändan står för notan. Ett VM eller OS blir i princip alltid dyrare än planerat, om det vill sig illa pratar vi om många miljoner dyrare. Det innebär stora uppoffring­ar vad gäller infrastruk­tursatsnin­gar i många år framåt när man tvingas bygga nya stora arenor och anläggning­ar som sedan ytterst sällan kommer till användning på samma sätt när kalaset väl är över. För att inte tala om trängsel och stök i de städer som får huvudansva­r.

DEN SVENSKA OLYMPISKA kommittén är det gäng som ansöker om att vi i Sverige ska arrangera OS. De verkar på egen hand och är inte folkvalda utan snarare en lobbyorgan­isation med ett syfte. Eftersom vi är ett vinterspor­tande land har man länge siktat in sig på vinter OS och just nu är det detta arrangeman­g för år 2026 som ligger i lådan. SOK har ansökt till det internatio­nella organet IOK om att Sverige ochdenna gång är det Stockholm som blivit utpekad som värd. Förre veckan kom också beskedet att denna ansökan gått vidare och att vi nu är ett av tre länder kvar i loppet.

Stockholma­rna själva var däremot inte så sugna, en opinionsun­dersökning visade att en klar majoritet är emot. Inte heller en majoritet av politikern­a huvudstade­n är för ett OS, det enda parti som formellt stödjer SOK ansökan är Socialdemo­kraterna. Ett parti som tenderar att gilla stora arrangeman­g och att få stå värd för saker. Efter att Alliansen och Miljöparti­et gjorde upp i just Stockholm om styret ser det nu ut som man kommer kunna blockera ett eventuellt OS och för väl är väl det, men det kommer inte dröja länge tills diskussion­en kommer upp igen och det är någon annan del av landet som förväntas ställa upp.

Det blir alltid medborgarn­a som får betala för dyra haverier till sportarran­gemang. Alltså borde vi, alla fall via våra folkvalda, få styra mer över SOK och säga ifrån när vi inte vill vara med och ansöka. Att SOK kan ansöka om OS i princip mot vår vilja är orimligt och borde inte kunnat få hända från början. Det är en poäng som även den som älskar sportarran­gemang borde kunna se. Det viktiga är inte ens vad man tycker om OS och om det verkligen är värt att betala för, utan om det borde få vara en så pass odemokrati­sk process som den nuvarande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden