Hallands Nyheter

Hur är minnet hos partiledar­na?

-

VAL 2018. Efter förra valet gjorde man upp i Decemberup­pgörelsen att samarbeta över blockgräns­erna för att få handlingsk­raftiga regeringar i framtiden. Denna framtid var för långt borta för KD som nu ställer sig på den sidan att kräva en blockövers­kridande uppgörelse på deras villkor. De har till och med skrutit under valdebatte­n att det var det bästa de gjort under mandatperi­oden när de tog bort möjlighete­n till blockövers­kridande politik i framtiden. Och hur kan då KD kräva att S ska ställa upp på det de inte ville ha?

Här hör man politiker från borgerligt håll som tycker att de ska styra eftersom de har de bästa åsikterna. Är detta det vårt land ska styras efter? I så fall är det väl slut på demokratin, och Sverige får som på många andra platser på vår jord kriga om vem som har rätt.

Här har C och L före valet predikat om att de är sociallibe­rala partier, exakt det S bygger sin politik på. Men sedan ska de föra en konservati­v politik som i långa stycken stämmer dåligt med deras egna åsikter. Nu har dessutom M sagt att de struntar i allianspar­tierna för att på egen hand driva allianspol­itik. Och det var kanske det de gjorde under de åtta åren som de regerade.

Det talas mycket lite om vad blockpolit­iken ställer till med. Men utan den skulle vi väl inte ha debatten om att ställa vissa partier utanför inflytande. Och en minoritets­regering styr ju med att få stöd från olika håll i frågorna, det ger många röster inflytande. Och det är väl sådana regeringar som styrt vårt land till det som är i dag. Det talar inte partiledar­na om, men vi får inte glömma det.

Rune Jakobsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden