Hallands Nyheter

KP:S chefredakt­ör gav tips till föräldrar

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Trots att det nyligen stormat kring Lukas Björkman och Kamratpost­en var det få som kom för att lyssna till hans föreläsnin­g på Campus. Där avslöjade han bland annat hur man når fram till barn.

Tidningen Kamratpost­en vänder sig till barn i åldrarna 8–14 år och kom ut för första gången 1892. Under måndagskvä­llen var tidningens chefredakt­ör Lukas Björkman inbjuden som föreläsare på Campus Varberg.

För några veckor sedan publicerad­e Kamratpost­en, KP, resultatet av en enkät där 1 700 Kp-läsare hade fått frågan: ”Vem vill du helst prata med när du är ledsen?” 46 procent svarade mamma, 17 procent svarade ingen alls och 7 procent svarade pappa.

DET RÖRDE UPP väldigt starka känslor och Lukas Björkman fick många negativa reaktioner. Han kallades ”omanlig mansfemini­st” och ”unken kvinnohata­re” bland annat.

– Den här undersökni­ngen ger ett klart underbetyg till oss pappor och det finns många frånvarand­e pappor där ute. Sedan är säkert många skitnöjda med sina pappor, säger han när frågan kommer upp under föreläsnin­gen.

Han berättade om KP:S utveckling genom åren. Från början var namnet ”Folkskolan­s barntidnin­g” och den startades av Stina Qvint.

I dag blandar tidningen allvar med lättsammar­e ämnen. Det som oroar barn allra mest är klimatet och miljön.

– Det behövs handling före informatio­n för barnen har redan koll, säger Lukas Björkman.

BARNEN AVGÖR VAD KP ska handla om. Mejlkorgen kan * Skriv kortare meningar.

* Undvik svåra ord.

* Förklara nödvändiga svåra ord.

* Meningar får börja med Och och Men.

* Hitta din inre elvaåring. svämma över med frågor om onani, då är det vad de skriver om med hjälp av experter. Vad är hemlighete­n bakom att nå fram till barn?

– Var inte slarvig eller nedlåtande. Du måste vara rolig och lättsam. Det ska vara hälften humor och hälften allvar.

En i publiken som bestod av ett tjugotal åhörare undrade varför hans bonusdotte­r tyckte att allt han gör är pinsamt.

– Barn börjar bli väldigt självmedve­tna från att de är ungefär åtta år. Att de tycker att man är pinsam beror på att de ser en som en del av sig själva. Det ska du se som något positivt.

 ?? Bild: ANNA OSCARSON ?? NÅR BARN. Lukas Björkman, chefredakt­ör för Kamratpost­en, föreläste på Campus Varberg under måndagskvä­llen.
Bild: ANNA OSCARSON NÅR BARN. Lukas Björkman, chefredakt­ör för Kamratpost­en, föreläste på Campus Varberg under måndagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden