Hallands Nyheter

”Atomslöjd” kan rädda miljön

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hn.se

Vad var frågan nu igen? Svaret är i alla fall nanoteknol­ogi, enligt professor Maria Strømme. Hur vi kan få en mer hållbar framtid var en av frågorna hon tog upp, och besvarade, när hon gästade Högskolan i Halmstad.

– Bara luftkondit­ioneringen i USA förbrukar lika mycket el som hela Afrika tillsamman­s. Tänk om vi i stället kunde kylas ner av våra egna tröjor, funderade Maria Strømme, till vardags professor i nanoteknol­ogi vid Uppsala Universite­t.

vi. Med hjälp av nanoteknol­ogi.

OCH DET KAN

Tekniken, som ibland kallas för atomslöjd, kan genom att ändra ett materials struktur på nanonivå (en nanometer är en miljondels millimeter) skräddarsy dess egenskaper så att de gör vad vi vill att de ska göra.

Det innebär till exempel att man kan utrusta plagg med funktioner som faktiskt kyler ner oss.

Skulle en sådan innovation landa i garderoben i morgon skulle det innebära ett enormt steg framåt för ett mer hållbart jordklot. Det skulle också förändra vår vardag om nanoteknik­ens möjlighet att lära våra kroppar att föryngra sig och att diagnostis­era oss med sjukdomar innan de ens hinner bryta ut blev vardag.

MEN DET SOM är aktuellt i direkta samtiden, förklarade professorn, är att göra mer miljövänli­ga och smarta förpacknin­gar för livsmedel.

– Vår generation, och den innan oss, har utgått från att allt ska komma perfekt förpackat. I USA produceras lika många pet-flaskor på en vecka för att nå fem varv runt jorden. Och då är det bara pet-flaskor för vatten, inte för läsk. Det är inte hållbart men går att göra mer miljövänli­gt med nanoteknol­ogi.

”Bara luftkondit­ioneringen i USA förbrukar lika mycket el som hela Afrika tillsamman­s. Tänk om vi i stället kunde kylas ner av våra egna tröjor.”

MARIA STRØMME, professor i nanoteknol­ogi

 ??  ?? FRAMTIDEN. Maria Strømme föreläste om nanoteknik.
FRAMTIDEN. Maria Strømme föreläste om nanoteknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden