Hallands Nyheter

”Det har varit tufft att vara lax 2018”

- OLOF SVAHN 010-471 50 25 olof.svahn@hn.se

I helgen rapportera­de HN om svampinfek­terade laxar som hittats i Ätran, och nu säger länsstyrel­sen att det är den rekordvarm­a sommaren som är boven i dramat.

Det var under torsdagen förra veckan som falkenberg­aren Mircea Nitescu fick syn på ett par laxar som låg ovanligt stilla i Ätran. Laxarna var täckta i stora vita fläckar och när han närmade sig dem rörde de inte en fena.

– Först trodde jag att de var jättestora koikarpar och när jag gick närmre lade de inte ens märke till mig. Det såg ut som att de var döende, säger Mircea Nitescu.

SÅ VAR OCKSÅ FALLET. Laxarna låg för döden och orsaken var att de blivit angripna av en sorts mögelsvamp – en infektion som dödat allt fler laxar på grund av den rekordvarm­a sommaren.

– Senast det var så här illa var någon gång på 1980-talet. Det har varit väldigt tufft att vara lax 2018, säger Hans Schibli på länsstyrel­sen i Halland.

Det är inte direkt en nyhet att årets sommar varit både het och torr. Temperatur­erna i Ätran har stundtals stigit upp till 23 grader och vattnet har stått väldigt lågt. Kort sagt har det varit en mardröm för laxar som föredrar kallare och rymligare lekplatser.

– Vi har sett avsevärt fler laxar dö av svampinfek­tion den här sommaren än tidigare år, säger Hans Schibli.

DEN ANGRIPANDE mögelsvamp­en finns naturligt i Ätran och trivs bäst i varma vatten. När laxen vandrar upp för floden sätter sig svampen i små sår hos fiskarna, och när infektione­n sprider sig tar den till slut livet av laxen.

– Svampinfek­tionerna blir allt vanligare för just Atlantlaxe­n och det här händer även på andra ställen, som exempelvis i Norge, säger Hans Schibli.

Men trots att allt fler laxar gått en infektione­ns död till mötes under den varma sommaren är Hans Schibli inte oroad. Han menar att laxbestånd­et förmodlige­n kommer stå sig till nästa säsong.

– Om färre laxar klarar sig till leken blir det såklart färre yngel. Men då blir det också mindre konkurrens mellan de nykläckta laxarna, vilket betyder att fler överlever till nästa år.

 ?? Bild: MIRCEA NITESCU ?? LAX MED OFLAX. De stora vita fläckarna visar spridninge­n av svampinfek­tionen. En infektion som laxen skulle kunna bli av med i saltvatten.
Bild: MIRCEA NITESCU LAX MED OFLAX. De stora vita fläckarna visar spridninge­n av svampinfek­tionen. En infektion som laxen skulle kunna bli av med i saltvatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden