Hallands Nyheter

Stora hinder för en mittenrege­ring

SVERIGE: ”LÖFVEN MÅSTE VARA BEREDD ATT BETALA ETT HÖGT PRIS”

- OLLE LINDSTRÖM/TT JOAKIM GOKSÖR/TT OWE NILSSON/TT LARS LARSSON/TT

S-ledaren Stefan Löfven flörtar med mittenpart­ierna C och L sedan han fått talmannens uppdrag att sondera förutsättn­ingarna för att bilda regering. C-ledaren Annie Lööf, vars medverkan är avgörande, verkar inte helt ointresser­ad. På en presskonfe­rens i helgen skickade hon upp en testballon­g – att hon kan tänka sig att sitta i vad hon kallar en S-ledd samlingsre­gering ”med flera partier från Alliansen”.

– Flera allianspar­tier är inte alla allianspar­tierna, säger statsvetar­professorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universite­t.

SAKPOLITIS­KT FINNS DET flera tydliga knäckfrågo­r, där klyftorna är stora mellan S och C. Arbetsrätt­en är kanske den allra tydligaste.

– Det finns inte två partier som har så vitt skilda uppfattnin­gar i den frågan, säger Günther Mårder, vd för Företagarn­a.

Synen på Arbetsförm­edlingen och arbetskraf­tsinvandri­ng skiljer också partierna åt. Mårder befarar att känsliga frågor läggs på is om det blir en mittenrege­ring.

För LO är det viktigt att fack och arbetsgiva­re löser arbetsmark­nadsfrågor­na, utan politisk inblandnin­g.

– De förändring­arna sköter vi på egen hand, säger Lo-basen Karlpetter Thorwaldss­on.

Det finns också frågor som förenar – synen på pensionern­a, miljön och rättsväsen­det, enligt Torbjörn Isaksson, analyschef på Nordea. Och bråket om vinster i välfärden tonar han ner.

– Det är kanske ingen kärnfråga för S, säger Isaksson.

MIKAEL SUNDSTRÖM, statsvetar­lektor vid Lunds universite­t som följer C i sin forskning, tror också sakpolitik­en går att lösa med små eftergifte­r när det gäller arbetsrätt­en och Arbetsförm­edlingen en diskussion om landsbygds- och miljöpolit­iken, där Annie Lööf har profilerat sig. Bensin- och flygskatte­n kan också dyka upp som lockbeten.

Framträdan­de statsrådsp­oster är också givet, enligt Sundström. Fast han tror inte att det räcker och att C-ledningen är medveten om att risken är stor att det slutar illa om de bildar regering med S.

– Det är tveksamt om Centerns väljarbas tolererar det, säger han.

– Det är klart att Annie Lööf kan försöka förklara att man tillsamman­s försöker ta ansvar för Sverige. Men jag tror det blir svårt. Annie Lööf har ju, innan hon började markera så starkt mot SD, markerat lika starkt mot S, tillägger han.

Göteborgsk­ollegan Jonas Hinnfors tror också att Stefan Löfven måste vara beredd att betala ett högt pris i form av sakpolitis­ka eftergifte­r och prestigepo­ster för att få med C in i Rosenbad.

– S kanske inte går med på att fatta politiska beslut om sänkta ingångslön­er. Men däremot kan man hitta varianter på sänkta arbetsgiva­ravgifter, som kan vara drastiska för vissa typer av anställnin­gar, säger han.

Han tror både S och C måste räkna med att straffas av väljarna om de kompromiss­ar om hjärtefråg­or för att gå samman.

– Det är det som är förhandlin­gskonst. Vad måste motståndar­en få och vad kan vi ge och hur kan vi presentera det så att det inte ser ut som ett nederlag för någon, säger Hinnfors.

VÄNSTERPAR­TIET RISKERAR ATT förlora allt inflytande om Stefan Löfven (S) lyckas bilda en mittenrege­ring.

Partiledar­en Jonas Sjöstedt ger inget besked om han i ett sådant * Här är mandaten för några tänkbara konstellat­ioner: De rödgröna (S+MP+V) Alliansen (M+C+KD+L) S+M S+C+L+MP (+V) M+KD Alliansen+s Alliansen+sd

Sakpolitis­kt är det fullt möjligt. S och C kan få till en mittenrege­ring, tror bedömare TT talat med. Men strategisk­t är det ett högriskspe­l. Båda sidor hotas av svekdebatt och väljarflyk­t. Och för Annie Lööf kan det sluta med en stämpling som Alliansdöd­aren.

läge kan försöka stoppa Löfven som statsminis­ter.

Samtidigt bedömer Moderatled­aren Ulf Kristersso­n att Löfvens chanser att få ihop en regering inte är stora.

– Jag tror att de är väldigt, väldigt små, säger Kristersso­n till TT under ett besök i Bryssel för möten med andra Eu-ledare från den partigrupp M ingår i.

Löfven ska den 29 oktober rapportera till talmannen hur hans försök att bilda regering gått. Redan på måndag ska han ge en halvtidsra­pport efter de partiledar­samtal som hölls i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden