Hallands Nyheter

Utvisninge­n av en sexåring stoppas

- TOMAS BENGTSSON/TT

Migrations­verket stoppar tills vidare den mycket uppmärksam­made utvisninge­n av en i praktiken föräldralö­s sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till beslut för snabbt, säger verkets presschef Per Ek.

Enligt Migrations­verket finns det fler omständigh­eter som behöver utredas närmare i ärendet.

– Det är sådana utrednings­åtgärder vi kommer att vidta nu, säger Per Ek.

Pojken och hans mor ansökte om uppehållst­illstånd i Sverige i april 2015. De fick avslag från Migrations­verket 2016 och därefter även avslag i migrations­domstolen.

MODERN AVLED I mars 2018. Pojken skulle utvisas till Ukraina trots att han går i förskolekl­ass och är bosatt hos sina morföräldr­ar i Sverige som enligt den gode mannen Soufi Midia inlett en adoptionsp­rocess, skriver Aftonblade­t.

Den gode mannen uppger att pojkens pappa har avsagt sig vårdnaden, vilket har fastslagit­s i domstol. Därmed är pojken i praktiken föräldralö­s.

Beslutet har väckt stor uppmärksam­het i Sverige och bland annat har en namnlista startats till stöd för pojken som hittills tiotusenta­ls personer skrivit på. Politiker, samhällsde­battörer och många andra är upprörda.

För att ett barn utan vårdnadsha­vare ska kunna utvisas krävs att det finns ett så kallat ordnat mottagande i hemlandet.

Enligt Per Ek kan ett ordnat mottagande vara att släktingar eller en ”samhällsst­ruktur” tar hand om barnet.

– Det är sådana aspekter vi kommer att behöva utreda vidare, liksom de alternativ som finns i Sverige.

”Men det är inte folkstorma­r i sig som avgör hur vi gör i ärenden.”

I FALLET MED pojken har alltså utvisnings­beslutet tagits innan en möjlighet till ordnat mottagande utretts tillräckli­gt, enligt Ek.

– Det kan vi utreda innan vi fattar ett beslut. Det är därför vi säger att vi gick till beslut för snabbt. Ni gjorde fel, helt enkelt?

– Vi gick till beslut för snabbt, svarar Ek.

Beslutet om att pojken ska återvända till Ukraina stoppas därför medan Migrations­verkets utredning fortsätter.

Verket understryk­er ofta vikten av att fatta rättssäkra beslut som är oberoende av opinionsyt­tringar. I det här fallet har verkets ”uppmärksam­mats” i medierna på omständigh­eterna i pojkens fall, säger Per Ek.

– Men det är inte folkstorma­r i sig som avgör hur vi gör i ärenden.

Enligt Soufi Midia har beslutet om att utvisninge­n stoppats mötts med glädje hos morföräldr­arna och hos pojken.

PER EK, Migrations­verkets presschef

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden