Hallands Nyheter

Inga-lill tänker inte låta värken ta över

GRATTIS: 80 ÅR 18 OKTOBER

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

En nybakad äppelkaka och en kanna vaniljsås står framdukat på bordet i köket på bottenplan i ett lummigt Håsten. Inga-lill menar att hon tycker om att umgås och skämma bort folk.

– Man måste tänka över vad som är viktigt och göra något bra av det, säger hon.

En stor del av sitt liv har hon varit aktiv i missionsky­rkan, och att hon sedan många år bor bara några stenkast från Håstenskyr­kan i Varberg ser hon som ett stort plus. Håstenskyr­kan har alltid haft en aktiv och öppen verksamhet.

– Jag har lagt ner en stor del av min energi där. Jag har haft söndagssko­la, miniscouti­ng och arbetat med läxhjälp. Jag älskar barn. Nu när jag är äldre hjälper jag de gamla med olika pensionärs­verksamhet­er. Jag älskar äldre också. Ja, faktiskt alla (skratt).

Trots att Inga-lill tidigt fick problem med artros, benskörhet och svåra smärtor har hon kämpat på. Precis bara något år innan 65-årsdagen fick hon förtidspen­sion. Då hade hon varit heltidsans­tälld på Varbergs kommuns lönekonor i 26 år.

DET ÄR HENNES tro som har fört henne framåt i livet. Redan som barn hemma i Björkenäs i Blekinge kom Inga-lill i kontakt med missionsfö­rbundet, det var hennes mamma som tog henne dit. Genom kyrkan har Inga-lill kunnat utövat sina stora intressen sång och musik. * Fyller: 80 år 18 oktober * Bor: Varberg * Familj: De tre barnen Mats, Pia och Cristina med familjer, sju barnbarn * Arbete: Arbetade i många år på Varbergs kommuns lönekontor, dessförinn­an var hon bland annat på Tingsrätte­n i Varberg. * Intressen: Umgås med barn och barnbarn, älskar natur och blommor, målar, sjunger, skriver dikter, resor, handarbete, musik och är mycket aktiv i Håstenskyr­kan

– Det var mycket körsång i kyrkan. Jag cyklade som barn till mormors ålderdomsh­em och spelade gitarr och sjöng för de gamla. När jag flyttade till Varberg 1969 började jag i kyrkokören ledd av Erik Mohlin. Man fick provsjunga och godkändes en och en. Han hade hårda krav. Jag var sopran.

DIKTER HAR INGA-LILL Gustafsson skrivit sedan tioårsålde­rn, och hon har blivit mycket stolt varje gång en sådan har publicerat­s. Hon plockar fram några böcker med samlade dikter där hon fått medverka. Dessutom har en och annan dikt slunkit in i HN genom åren, och till denna artikel blir det ytterligar­e en.

På sin uteplats har Inga-lill en liten diktar- och målarstuga som är igenslagen för vintern och fylld med sommarens utemöbler. Ingalill tycker om att måla, helst blommor, och har ett skåp fylld med blomdekore­rade flätade korgar och kakfat. I lägenheten hänger rikligt med foton på barn och barnbarn. Inga-lill umgås så mycket hon kan med dem, en av döttrarna bor med familj i Kalifornie­n, så där blir det mest per telefon.

För att hålla sig i form genomför Inga-lill ett litet träningspr­ogram tre gånger per dag. Dessutom simmar hon på Skansliden­s rehabilite­ringscentr­al och promenerar mycket. Ändå har hon tid att hjälpa de gamla med pensionärs­aktivitet på Håstenskyr­kan och hon är representa­nt för RPG, Riksförbun­det Pensionärs­gemenskap, i kommunala handikappr­ådet och kommunala pensionärs­rådet i Varbergs kommun.

Inga-lill som är en känslomänn­iska blir upprörd när hon tänker på hur en del gamla behandlas.

– Det är fel att spara in på dem som har det svårt, gamla ska behandlas väl, säger hon.

Inga-lill Gustafsson vill inte tänka på krämpor och elände. Hon försöker i stället njuta av livet varje dag. Hennes tro är hennes styrka.

Kalla vindar drar förbi ger mig härlig nostalgi Löven dansar ifrån gren färgnyanse­r i solens sken Allt går till vila i naturen ibland blommorna och djuren Rönnbären lyser röda tycks i solen lysa Njuter av allt jag ser som höstdagen mej ger

Inga-lill Gustavsson

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SAMLAR PÅ LJUSGLIMTA­R. Inga-lill Gustafsson är mycket engagerad i kyrkan och har många andra intressen som att sjunga i kör, måla, skriva dikter och framför allt umgås med folk.
Bild: ANNIKA KARLBOM SAMLAR PÅ LJUSGLIMTA­R. Inga-lill Gustafsson är mycket engagerad i kyrkan och har många andra intressen som att sjunga i kör, måla, skriva dikter och framför allt umgås med folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden