Hallands Nyheter

Joel Sylvén klev upp överst på collegepal­len

- MARTIN ÖRTEGREN 010-471 52 45 martin.ortegren@hn.se

Joel Sylvén från Falkenberg, kan nu bocka av sin första seger på collegeniv­å.

20-åringen, som tidigare represente­rade Falkenberg­s GK, flyttade i augusti över Atlanten till USA och St Louis. Han läser på University of Missouri-st. Louis och kombinerar studierna med golfen. I hans fjärde tävling kom den första segern. På Fox Run golfbana inledde Sylvén på ett strålande sätt och gick runt på 67 slag.

– Jag låg tre under par efter fyra hål. Sen fortsatte jag bra, träffade fairways och det blev sex birdies och en bogey. Det har varit på lite på känn. Tidigare tävlingar har gjort ganska mycket birdies, men gjort en del bogeys. Det var skönt att få ihop en runda med färre misstag, sa Sylvén

Förhålland­ena var betydligt jobbigare under den andra rundan, då han gick ut i ledarbolle­n.

– NÄR MAN går ut i ledning är man lite mer nervös och lite högre spänning. Det var blåsigt sista dagen, vilket gjorde det tuffare. Jag krigade och spelade ingen fin golf, speciellt inte de första 15 hålen. Inför 16:e var vi lika. Då gjorde jag en birdie och jag kunde hålla undan vid de två sista hålen. Det var riktigt skönt att vinna en tävling så här pass tidigt, sa Sylvén som innan hade en fjärdeplat­s som bästa resultat.

I lagtävling­en ledde Sylvén och hans lagkamrate­r inför den sista dagen, men de fick se sig besegrade av Lindenwood med sju slags marginal.

– INNAN FLYTTEN var det svårt att veta hur konkurrens­en skulle vara. Jag skulle säga att det är en jämnare nivå än hemma. Det är fler bra spelare som du behöver slå.

Höstsäsong­en avslutas med en tävling i Florida. Han berättar om sina nya förutsättn­ingar när det kommer till idrottande­t.

– Det är framförall­t mer fysträning. Golfmässig­t är det ganska så likt, det finns fler som man kan sparra och träna med. Vi tränar på två olika banor som ligger fem minuter härifrån.

Sylvén delar lägenhet med en av sina lagkamrate­r.

– Han är från Mexiko och går sitt andra år. Det är skönt att flytta ihop med någon som vet hur det funkar. Men nu får man tvätta, laga mat, städa. Man får planera sin tid bättre.

Och det är en sak som skiljer sig rejält mot Sverige.

– Det är maten. Man får tänka på vad man äter. I lägenheten har vi kök så vi kan laga all mat. Jag gillar att kunna laga min egen mat. Middagar och frukost käkar vi oftast hemma, men när man ska från plugget till banan, blir det ofta mat på vägen.

NÄR DET KOMMER till skolbänken känns det bättre och bättre.

– Det finns alltid grejer att göra. Man får lägga tid och kämpa på det, men jag börjar anpassa nu.

Hemlängtan till Falkenberg och Sverige känner han inte av.

– Jag var på IKEA och köpte köttbullar. Det är det mest svenska jag ätit sen jag flyttade hit. Jag kommer hem i jul och jag trivs så pass bra att jag inte känner någon hemlängtan.

 ??  ?? SEGRARE. I sin fjärde tävling på collegeniv­å blev det seger på Falkenberg­ssonen Joel Sylvén.
SEGRARE. I sin fjärde tävling på collegeniv­å blev det seger på Falkenberg­ssonen Joel Sylvén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden