Hallands Nyheter

Tydligt nej – men SOK ger inte upp drömmen

- TT

Stadens politiker säger nej. Men Sveriges olympiska kommitté, SOK, vägrar att ge upp drömmen om OS och Paralympic­s i Stockholm 2026.

– Vi tycker att det här är en unik möjlighet för Sverige att som första land få möjlighet med de här nya förutsättn­ingarna att sprida tävlingar, både i olika delar av Sverige men också i till exempel Lettland, säger SOK:S ordförande Mats Årjes under dagens presskonfe­rens vid Stockholms stadion.

DE NYA FÖRUTSÄTTN­INGARNA som han nämner handlar om Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK:S) strategi Agenda 2020, genom vilket man bland annat har ökat det finansiell­a stödet till kommande värdstäder. Den svenska kandidatur­ens budget är på 13 miljarder kronor, och av dessa bidrar IOK med cirka 9 miljarder.

– De här förutsättn­ingarna passar Sverige som hand i handsken, säger Mats Årjes.

– VÅRT MÅL, det kanske låter tillspetsa­t, är att vår modell ska stå som föredöme för framtida olympiska spel. Och kanske pratar man om några år om ”Stockholms­modellen” eller ”Sverigemod­ellen”. Sverige drog sig ur ansökan om OS 2022 sedan Stockholms Stad sagt nej. Sveriges olympiska kommitté kandiderar med Stockholm som huvudort och med tanken att de alpina grenarna ska gå i Åre, backhoppni­ng och nordisk kombinatio­n i Falun samt bob, rodel och skeleton i Sigulda, Lettland.

* Milano och Cortina d’ampezzo Det har funnits olika planer för en italiensk Os-ansökan där även Turin, som hade OS 2006, var intressera­d av att dela värdskapet. För en tid sedan beslöts att man kandiderar med Milano och Cortina d’ampezzo, där tanken är att Milano ska arrangera issportern­a och skidorter som Bormio, Santa Caterina och Livigno skidsporte­rna. Italiens regering stödjer ansökan, men kommer inte att stå för någon ekonomisk garanti, har man meddelat.

* Calgary Os-värden 1988 planerar för tävlingar även i Whistler Mountain (sannolikt alpina tävlingar och backhoppni­ng), Canmore (sannolikt längdskido­r) och kanske även Edmonton. Detta för att dra ner på kostnaden för arrangeman­get. Calgarys befolkning beslutar i en folkomröst­ning den 13 november om man ska gå vidare med ansökan.

* Graz (Österrike), Sapporo (Japan) och Sion (Schweiz) har fallit bort i processen tidigare under 2018. Och turkiska Erzurum fick inte bli en officiell kandidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden