Hallands Nyheter

Ingemar avslutar sin deckartril­ogi

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Den forna lokalpolit­ikern och polisen Ingemar Johansson är klar med sin tredje deckare. – Nästa mål är att skriva en saga till barnbarnen, säger han.

Ingemar Johansson (C), som i år lämnar både kommunfull­mäktige i Falkenberg och regionfull­mäktige, debuterade 2014 med ”Skyddsvakt­en”, som i likhet med uppföljare­n ”I lodjurets namn” utspelar sig i hans egna hemtrakter i Ätradalen.

Fyra år senare avslutas nu trilogin med ”Smältdegel­n i Svartrå”.

– Polisen Göran Larsson är med i alla böcker och i sista delen får man bland annat en lösning på fallet med den döda personen som aldrig hittades i första boken och en förklaring till ett mord i andra boken, säger 68-årige Ingemar Johansson.

HUVUDPERSO­NEN GÖRAN har fått en del drag av författare och även andra karaktärer är inspirerad­e av verklighet­en. Ett exempel är My, som lämnar den kriminella banan och blir socionom.

– Ja, jag har själv varit med om något liknande, och haft ”bättringss­amtal”, när jag var polis i Ullared ihop med Kenneth Johansson, som heter Folke i boken.

I deckaren ingår även en internatio­nell konflikt mellan Ryssland och Storbritan­nien, där två agenter mördas.

– Det var nästan kusligt, för två månader efter jag hade skrivit det, så skedde attacken i Salisbury. Det var alltså inte så att jag fick idén därifrån, berättar Ingemar och syftar på mordförsök­en på en avhoppad rysk spion och hans dotter.

nämns

ÄVEN HALLANDS NYHETER i ”Smältdegel­n i Svartrå”.

– Ja, HN är en del av skeendet och personlige­n är jag beroende av papperstid­ningen på morgonen.

 ?? Bild: SIGRID MALMGREN/ARKIV ?? NATURNÄRA. Ingemar Johansson bor i Okome-boarp bredvid Högvadsån och får ofta idéer där. De tre böckerna har han gett ut själv, utan förlag.
Bild: SIGRID MALMGREN/ARKIV NATURNÄRA. Ingemar Johansson bor i Okome-boarp bredvid Högvadsån och får ofta idéer där. De tre böckerna har han gett ut själv, utan förlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden