Hallands Nyheter

Klassresa är temat i Beischers nya bok

- BJÖRN GUNNARSSON kultur@hn.se

BOKRECENSI­ON

SARA BEISCHER Jag ska egentligen inte prata om det här (Lind & Co)

Moa Bengtsson är tillbaka, Sara Beischers romanhjält­inna från succédebut­en ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Hon jobbar fortfarand­e i äldrevårde­n, med stress, låg lön, brist på tid för vårdtagarn­a, chefsdikta­tur och personalbr­ist.

Men Beischers nya bok, ”Jag ska egentligen inte prata om det här”, stannar inte kvar på vårdinrätt­ningen. Den är en debutroman i en annan bemärkelse: den handlar om Moas romandebut, förmodlige­n ganska självbiogr­afiskt.

En annan titel skulle ha kunnat vara: ”Hur jag blev författare”. Eller: ”Min klassresa i korta kapitel”.

När Moa bokdebuter­ar med en kritisk skildring av äldrevårde­n går hennes klassresa i rasande takt. Hon har aldrig sovit på hotell, men nu blir hon erbjuden lyxackommo­dationer. Hon har beundrat kändisar på avstånd. Nu möter hon dem i levande livet, på Bokmässan, i Almedalen, i SJ:S förstaklas­skupéer.

HON RESER LAND och rike runt och håller författart­räffar, till arvoden hon som vårdbiträd­e bara kunnat drömma om.

Moa blir akut medveten om sin klassposit­ion, som en marxist skulle ha uttryckt det. Hon har aldrig sett sig som arbetarkla­ss, nu förstår hon plötsligt hur sociala och psykologis­ka klasskilln­ader märks och syns och känns.

Just det vaknande klassmedve­tandet är bokens stora behållning. Vårdkrisen skildrades mera ingående i första romanen.

En lätt metoo-artad förförelse­scen, där en dubbelt så gammal manlig romanförfa­ttare drar fördel av Moas oerfarenhe­t (och fylla) får inga politiska följder. Den blir bara tragisk för Moa eftersom hon mister sin själsfränd­e och kärlek Oscar.

Det finns en hel del humor i bokens beskrivnin­gar, när Moa ofta träffsäker­t bedömer kändisar och förlagsfol­k ur sitt underifrån­perspektiv. Hon drabbas också av klassresen­ärens eviga dilemma: att känna att hon sviker dem som hon lämnat, det vill säga de före detta arbetskamr­aterna på äldreboend­et.

Men det som är berättelse­ns mest centrala tema är hur klassbetin­gad osäkerhet känns i kroppen. Svettninga­r, magont, tunghäfta, osäkerhet om klädval, och så vidare.

SARA BEISCHER är så upptagen av detta tema att det kan bli lite för många skildringa­r av symtomen. Särskilt som Moa när det kommer till kritan ofta är situatione­n vuxen, trots sin osäkerhet. Vid sin första intervju snoppar hon av den intervjuan­de kulturjour­nalisten med ”du får ju betalt för att fika”.

I alla händelser växer Moa snabbt in i rollen som begåvad och hyllad yngre arbetarför­fattare. Och det är väl precis vad Sara Beischer från Varberg också har gjort.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HALLÄNNING. Sara Beischer, uppvuxen i Varberg och numera Halmstadbo, debuterade 2012 med Jag ska egentligen inte jobba här. 2013 kom Det finns råttor överallt utom på Antarktis, och 2013 släppte hon Mamma är bara lite trött.
Bild: ROGER LARSSON HALLÄNNING. Sara Beischer, uppvuxen i Varberg och numera Halmstadbo, debuterade 2012 med Jag ska egentligen inte jobba här. 2013 kom Det finns råttor överallt utom på Antarktis, och 2013 släppte hon Mamma är bara lite trött.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden