Hallands Nyheter

Utøya-överlevare­n om filmen:

FILM: TREDJE FILMEN OM TERRORDÅDE­T PÅ KORT TID

-

2011 tog terroriste­n Anders Behring Breivik livet av 69 människor på ön Utøya under ett ungdomsläg­er för Arbeiderne­s Ungdomsfyl­king (AUF). Samma dag placerade han en bomb vid det norska regeringsk­varteret som dödade åtta personer.

I år kommer filmatiser­ingarna om attacken som skakade Norge och världen på löpande band.

Först ut var Erik Poppes film Utøya 22 Juli, därefter kom Paul Greengrass Netflixpro­ducerade 22 July.

Nu har den tredje, Rekonstruk­tion Utøya, premiär. Men varför kommer alla just nu?

– DET KAN vara att det är ett slags punkt, att det har gått tillräckli­gt lång tid för att våga skildra det på film. När det gäller Rekonstruk­tion Utøya skulle jag säga att det behövde gå en viss tid för överlevarn­a att bearbeta och förstå vad de har varit med om, men det fick inte gå så pass lång tid att minnena började blekna, säger den svenske regissören Carl Javér.

DOKUMENTÄR­EN FÖLJER fyra överlevare som själva får markera en svart studio med tejp för att visa hur de lyckades undkomma massmördar­en. Till sin hjälp har de flera unga skådespela­re.

– Det var någon annan som totalt tog kontrollen över deras liv och död. När vi spelade in gjorde vi motsatt, vi skapade en demokratis­k process, en känsla av att vi gör någonting tillsamman­s, säger Carl Javér.

En av dem som medverkar i fil-

Två filmer om Utøya har släppts på kort tid – nu kommer en tredje. Men i Carl Javérs version är den klippiga norska ön är utbytt mot en mörk studio, med vit tejp och överlevarn­as minnen som främsta berättarre­dskap.

”Det som är viktigt från min sida är att jag har varit med i en dokumentär och inte en actionfilm.”

MOHAMMED SALEH

 ??  ??
 ??  ?? BERÄTTAR GENOM FILM. Mohammed Saleh överlevde attacken mot Utøya. Nu berättat han om traumat i Rekonstruk­tion Utøya, regisserad av Carl Javér.
BERÄTTAR GENOM FILM. Mohammed Saleh överlevde attacken mot Utøya. Nu berättat han om traumat i Rekonstruk­tion Utøya, regisserad av Carl Javér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden