Hallands Nyheter

”En lättnad”

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

men är Mohamed Saleh. 2011 befann han sig på AUF:S sommarläge­r på ön, men det var snarare fotbollen än politiken som lockade.

FÖRE INSPELNING­EN HAR han gått igenom sin berättelse med psykolog, vänner, familj, och oräkneliga gånger i sitt huvud. En tanke han ofta återkommer till är att han borde ha gjort någonting för att förhindra Anders Behring Breiviks framfart.

– Den tanken har återkommit hela tiden, hur många liv som hade kunnat besparas. Vad hade jag kunnat göra för att stoppa det? Men till slut inser jag att jag inte hade kunnat göra någonting, för när de skedde trodde vi att det var fler än en som angrep oss, berättar han.

För honom blev filminspel­ningen som ytterligar­e en terapi, och ett sätt att sprida vittnesmål­et vidare.

– Jag har berättat det nu och det finns ett ställe där folk kan gå och se det. För mig känns det som en lättnad, säger Mohamed Saleh. Hur upplever du de andra filmerna?

– För mig blir det mer actionfilm, det blir mer teater om man kan säga så. Det är flera detaljer som inte är med. Jag har egentligen inte någon åsikt om det ska vara si eller så, men det som är viktigt från min sida är att jag har varit med i en dokumentär och inte en actionfilm, säger Mohamed Saleh.

Rekonstruk­tion Utøya biopremiär den 19 oktober. har

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ??
Bild: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden