Hallands Nyheter

May tror på brexitavta­l

EU: MEN STORBRITAN­NIENS PREMIÄRMIN­ISTER BJÖD INTE PÅ NÅGOT NYTT

- LARS LARSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May bjöd inte på något nytt när hon mötte övriga Eu-ledare om brexit. EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier manar till tålamod – och mer tid.

Trots att EU och Storbritan­nien fortfarand­e står en bra bit bort från att enas om britternas utträdesav­tal ur EU försökte premiärmin­ister May hålla optimismen vid liv när hon anlände till onsdagens brexitmöte i Bryssel.

– Jag tror att alla vill ha ett avtal. Det är möjligt och nu är det dags att få det att hända, sade May.

HENNES EGEN INSATS på själva mötet blev dock kort. Efter att ha gett sin syn på saken till de 27 kvarstanna­nde Eu-ländernas ledare hade May gjort sitt, varpå de övriga lämnades ensamma att äta middag och grubbla över vägen vidare. Och det som de fick höra var inga nyheter.

– Tonen var mer avslappnad än i Salzburg (vid förra Eu-toppmötet i september). Det fanns ett budskap om god vilja och en villighet att få till en överenskom­melse. Men jag kände inte igen något nytt när det gällde innehållet, förklarar Eu-parlamente­ts talman Antonio Tajani, som lyssnade på talet, på en presskonfe­rens.

Förhoppnin­garna generellt var dock låga redan från början. EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier konstatera­r att man trots hårt förhandlan­de ”inte är där än”. Men han har inte gett upp.

– Brexit måste ske på ett kontroller­at sätt, för alla inblandade och för alla frågor, inklusive den om Irland. Vi behöver tid, mycket mer tid, och vi kommer att fortsätta arbeta under de närmaste veckorna, lugnt och med tålamod, säger Barnier i Bryssel.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) varnade i riksdagens Eu-nämnd inför mötet att det finns en klar risk för att förhandlin­garna slutar utan färdigt avtal. Därför pågår nu förberedel­ser för hur både EU och Sverige då ska agera.

Vad EU ska kunna erbjuda för att nå ett genombrott i förhandlin­garna har Löfven samtidigt svårt att svara på.

– Det är det som är frågan. Eu-

ropeiska rådet har ju beslutat om riktlinjer för de här förhandlin­garna och EU är ju uppbyggt på några viktiga principer – de fyra friheterna till exempel – och de måste hålla ihop. Men exakt hur den tekniska, praktiska lösningen ska se ut – det är förhandlar­nas uppgift att försöka hitta, säger statsminis­tern på väg in till mötet i Bryssel.

ÄVEN OM STORBRITAN­NIENS utträdesav­tal uppges vara klart till över 90 procent står allt just nu och hänger på hur gränsen fortsatt ska kunna hållas öppen och fri mellan det brittiska Nordirland och Eu-landet Irland. Frågan är central för den nordirländ­ska fredsövere­nskommelse­n från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirland­s ekonomier.

Nordirland­s Londontrog­na unionister vill dock absolut inte se någon lösning som innebär att någon form av gräns införs mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien.

Samtidigt trycker republiken Irland hårt på behovet av att hålla gränsen öppen, i enlighet med den nödlösning – som parterna egentligen redan har enats om – där Nordirland kan komma att hållas kvar inom EU:S tullunion och inre marknad för att inte riskera fredsproce­ssen.

”Vi behöver tid, mycket mer tid, och vi kommer att fortsätta arbeta under de närmaste veckorna, lugnt och med tålamod.”

MICHEL BARNIER, EU:S chefsförha­ndlare

MÅLET MED ONSDAGSMÖT­ET har tidigare varit att åtminstone kunna utlysa ett nytt möte i november för att definitivt knyta ihop säcken.

Fast för att göra det vill Stefan Löfven vara säker på att man då verkligen kan enas. Å andra sidan välkomnar han även en ”deadline” i förhandlin­garna.

– Ska vi ha ett novembermö­te då ska vi veta att vi verkligen kommer i mål. Men nu måste alla klutar till för att nå en lösning och då tror jag också att det är bra att man har en tidsgräns också, att man verkligen känner att man har en press, säger Löfven i Bryssel.

 ?? Bild: AP/TT/ARKIV ?? OLIKA TONGÅNGAR. ”Det är beklagansv­ärt, men det måste göras”, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) om att det pågår förberedel­ser för hur Sverige och EU ska agera om det slutar med en avtalslös brexit. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May var dock positiv inför gårdagens möte i Bryssel.
Bild: AP/TT/ARKIV OLIKA TONGÅNGAR. ”Det är beklagansv­ärt, men det måste göras”, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) om att det pågår förberedel­ser för hur Sverige och EU ska agera om det slutar med en avtalslös brexit. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May var dock positiv inför gårdagens möte i Bryssel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden