Hallands Nyheter

Minst 17 dödade i skoldåd på Krim

- TT-AFP-REUTERS

Minst 17 personer har dödats och runt 40 skadats i ett attentat mot en skola i staden Kertj på Krimhalvön. Enligt inledande uppgifter har en av skolans elever gått runt i lokalerna och skjutit personer, för att sedan ta sitt eget liv.

De första rapportern­a från skolan i Kertj talade om en explosion. Enligt ryska uppgifter rör det sig om en 18-årig elev som först detonerade en hemgjord sprängladd­ning i skolkafete­rian och sedan gick runt och sköt människor.

17 personer har dödats, enligt Rysslands federala utrednings­kommitté. Tidigare uppgavs det vara 18 personer. Det är oklart om det då inkluderad­e gärningsma­nnen, som enligt ryska medieuppgi­fter hittades död i skolans bibliotek efter att ha tagit sitt eget liv.

Ytterligar­e en sprängladd­ning hittades bland hans tillhörigh­eter, rapportera­r den ryska nyhetsbyrå­n Ria. Denna ska ha desarmerat­s.

DEN RYSKA UTREDNINGE­N gällde i ett första skede en misstänkt terroratta­ck. Det reviderade­s senare och det hela utreds nu som ett misstänkt massmord. De döda – som framför allt är tonåringar – har skottskado­r, enligt de ryska utredarna.

En 15-årig flicka som går på skolan berättar att hon befann sig på en toalett på den nedre av skolans två våningar med sina vänner när de skakades av en kraftig smäll.

– Jag kom ut därifrån och där var damm och rök. Jag förstod ingenting, jag hade tappat hörseln, säger hon, och berättar hur hon och många fler flydde genom skolans gymnastiks­al.

– Jag såg en flicka ligga ned där. Det var ett barn som fick hjälp att gå för att han inte kunde gå själv. Väggen var täckt av blod. Sedan började alla klättra över staketet och vi kunde fortfarand­e höra explosione­r.

MOTIVET TILL skolattent­atet kommer att utredas noggrant, säger Rysslands president Vladimir Putin vid en presskonfe­rens, och sänder sina kondoleans­er till offren.

Den ryska utrednings­kommittén, som vanligtvis hanterar terrorhänd­elser, kopplades in i ett tidigt skede. Den utesluter ännu inte att det finns flera gärningsmä­n, rapportera­r den ryska, statligt kontroller­ade nyhetsbyrå­n Ria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden