Hallands Nyheter

7 oväntade konsekvens­er av Storbritan­niens utträde

- MOA KÄRNSTRAND/TT

1 Dyrare shopping

Inom EU finns i dag ett förbud som hindrar företag från att ta extra betalt av kunder som använder en viss typ av betalmedel, till exempel betalkort utfärdade i andra Eu-länder. Vid en avtalslös brexit riskerar brittiska kunder att falla utanför detta skydd och få tilläggsav­gifter. Det kan till exempel gälla nätköp utomlands eller kortköp hos bolag som processar sina transaktio­ner genom andra Eu-länder.

2 För lite sperma

Brittiska spermabank­er får mycket av sin sperma från andra länder. 2017 importerad­e Storbritan­nien många tusen doser, dels från USA men också från Eu-länder och då främst från Danmark – det senare ett mycket populärt land att välja donator från för brittiska kvinnor. Vid en avtalslös brexit riskerar importen att sakta ner och spermabris­t blir ett reellt hot.

3 Ickeitalie­nsk ”prosecco”

Inom EU skyddas namnen på lokala produkter, som champagne – som bara kan tillverkas i just området Champagne – och prosecco, från en liten region i nordöstra Italien. Men vid en avtalslös brexit trillar Storbritan­nien ut ur EU:S skydd och ”prosecco” från södra England skulle kunna hamna på landets butikshyll­or. Theresa Mays regering har lovat att skapa ett eget skydd för geografisk­a namn, men viss oro har väckts i Bryssel just för att producente­r i Storbritan­nien ska börja utnyttja kryphålet.

5 Flygstopp

Flygtrafik­en mellan Storbritan­nien och resten av EU riskerar i teorin att helt avstanna vid en avtalslös brexit. Flygtillst­ånden som utfärdats av EU blir inte längre giltiga och flygbolag måste ansöka om att få landa och bedriva trafik i Storbritan­nien och brittiska flygbolag om att få bedriva trafik i enskilda Eu-länder. Det ställer också till det för till exempel amerikansk­a flygbolag som American Airlines, som trafikerar Europa via brittiska flygplatse­r.

4 Nya skräckbild­er på cigarettpa­ket

De foton av sjuka lungor och andra organ som i dag sitter på brittiska cigarettpa­ket kan landet inte längre använda. Rättighete­rna till bilderna ägs nämligen av Eu-kommission­en och den brittiska tobakskons­umenten kommer att behöva vänja sig vid nya skräckbild­er.

6 Missar pensionen

Många brittiska pensionäre­r har lämnat regn och rusk på de brittiska öarna för solen på till exempel franska Rivieran. Men vid en avtalslös brexit kan det vara slut på extravagan­serna, då pensionäre­rna riskerar att förlora tillgången till sina pensioner och vissa delar av sina banktjänst­er. Orsaken är att brittiska bolag mister sina samarbetsa­vtal med partner i EES, Europeiska ekonomiska samarbetso­mrådet. Detta gäller förstås också andra personer boende utanför Storbritan­nien men med bankkonton i landet.

7 Tufft för tomatsåsen

En av de mest kännbara konsekvens­erna av en ”no deal”-brexit för de brittiska konsumente­rna spås vara de långa väntetider och de dyrare priser på importerad mat som väntas uppstå när gränskontr­oller mot EU återinförs. En av de varor där Storbritan­nien importerar störst andel av sin konsumtion är tomater och tomatprodu­kter, det mesta från Italien. Storbritan­nien tar faktiskt emot 20 procent av Italiens export av skalade tomater och tomatpuré. I värsta fall kan det alltså bli svårt att lägga vantarna på en Bloody Mary

i baren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden