Hallands Nyheter

Unga asylsökand­e nekas gå i skolan

NYHETER: Kommunerna i Halland ser olika på skolgång för ensamkomma­nde. För Mohammad Jafari innebär det att han missar gymnasiet.

- OLOF SVAHN 010-471 50 25 olof.svahn@hn.se

Hallands kommuners olika tolkningar av gymnasiela­gen hindrar vissa ensamkomma­nde från att börja skolan. För Mohammad Jafari betyder det att han missar gymnasiet helt.

– De sade att jag får vänta och gå komvux i stället, säger Mohammad Jafari.

HAN ÄR 19 ÅR GAMMAL och heter Mohammad, men han föredrar att kallas för Amin. När han kom till Sverige gick han en termin Språkintro­duktion via Peder Skrivares skola i Varberg men valde att hoppa av för att i stället börja i grundskola­n i Väröbacka.

Där fick han chansen att läsa flera ämnen, träffa nya kompisar och efter två år hade han läst upp sin behörighet till gymnasiet.

Men under den tiden hade han hunnit fylla 18 år, vilket betydde att han blivit för gammal för att börja gymnasiet utan uppehållst­illstånd.

– Det kändes jättetråki­gt. Jag ville ju fortsätta gå i skolan med mina vänner, säger Mohammad Jafari.

I Varbergs kommun får ingen utan uppehållst­illstånd över 18 år läsa något program på gymnasiet, och samma regler gäller i Falkenberg. Men enligt skolverket finns det inget som hindrar en kommun från att tillåta personer i Mohammad Jafaris situation att ändå börja skolan.

VILKA ENSAMKOMMA­NDE SOM får börja gymnasiet är alltså en tolkningsf­råga.

I Varberg och Falkenberg har man gjort en tolkning.

– När det kom så stora volymer av unga ensamkomma­nde var vi tvungna att gå ifrån ett mer humanistis­kt perspektiv och följa skollagen. Det blir rättsosäke­rt om vi ska ha särskilda regler för ensamkomma­nde, säger Ulf Olsson, verksamhet­schef för gymnasium i Falkenberg­s kommun.

Men i Kungsbacka kommun har man gjort en annan.

–Vi tycker att om du är bosatt i Sverige har du rätt till utbildning. Det här innebär ingen påfrestnin­g för oss, men framför allt tycker vi att detta är det rätta att göra. Det ger en mer meningsful­l tillvaro för de anlända, säger Jonas Fransson, gymnasiech­ef i Kungsbacka.

FÖR MOHAMMAD JAFARIS del är situation ett dilemma.

För även om han får godkänt på sin ansökan om att få stanna kvar

i Sverige och studera, kommer det att vara för sent.

Nästa år fyller han 20 år vilket enligt skollagen hindrar honom från att börja gymnasiet.

I väntan på besked från Migrations­verket läser han en allmän kurs

på distans på Kalix folkhögsko­la.

– Det är helt okej, men det hade varit roligare att gå i en klass i stället för att plugga själv på biblioteke­t, säger Mohammad Jafari.

 ??  ?? PLUGGAR ENSAM. I stället för gymnasiet studerar Mohammad Jafari på distans, något han ofta gör själv på Varbergs bibliotek.
PLUGGAR ENSAM. I stället för gymnasiet studerar Mohammad Jafari på distans, något han ofta gör själv på Varbergs bibliotek.
 ?? Bild: OLOF SVAHN ??
Bild: OLOF SVAHN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden