Hallands Nyheter

Annan lokallösni­ng för skola

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Verksamhet­en i gymnasiets hus 3 kommer inte att evakueras till Coops gamla lokaler som det fanns planer på. Det gick inte att få ihop. I stället får man förlita sig på en gammal beprövad lösning och andra hyresgäste­r får ta plats på Klockarega­tan.

Det blir ingen evakuering till Coops gamla lokaler för gymnasiet. Någon annan hyresgäst får flytta in i de rymliga utrymmena på Klockarega­tan.

I och med att Coop flyttade in i nya lokaler vid Söderbron i september blir deras lokaler på Klockarega­tan snart lediga. Planer fanns på att evakuera skolverksa­mheten från skolans nuvarande huvudbyggn­ad (hus 3) dit under renovering­sperioden.

– Men för att de skulle funka för utbildning­en skulle Fabo behöva göra om lokalerna så mycket att hyreskostn­aderna skulle bli för höga. Det blir ekonomiskt mer fördelakti­gt att hyra paviljonge­r och det är den lösningen vi tittar på nu, säger Irene Wigroth som är chef för kommunens bygg- och projektenh­et.

PAVILJONGE­RNA KOMMER DÅ att placeras på skolans tomt där det redan finns ett antal paviljonge­r i dag. Evakuering­en av hus 3 var tänkt att ske i april, men man har insett att det inte går att lösa mitt under terminen. Så det får vänta till nästa sommar. Den ombyggnade­n beräknas ta cirka ett och ett halvt år.

Bygget av Kunskaps- och kulturcent­rum (KKC) startade i våras och pågår för fullt. Förutom Falkenberg­s gymnasiesk­ola ska det inrymma huvudbibli­otek och turistinfo­rmation. Enligt planen ska det stå klart vid årsskiftet 2019–2020.

PROJEKTET DRABBADES omgående av en viss försening då entreprenö­ren anmälde att det fanns förorening­ar i större omfattning än man räknat med under Murtanhuse­t. Där fick man även göra en del kompletter­ande geoteknisk­a undersökni­ngar.

– Det är åtgärdat nu och handlar om några veckors försening, säger Irene Wigroth.

Det räknar hon med att man ska kunna ta igen så att KKC blir klart enligt tidsplanen. Däremot beräknas totalrenov­eringen av hus 3 inte vara klar förrän kring årsskiftet 2020–2021. Där har tillkommit en utbyggnad för att även samla vuxenutbil­dningen på ett ställe. Den är i dag utspridd på lite olika håll.

Kkc-huset och den renoverade skolbyggna­den ska så småningom byggas samman för att man enkelt ska kunna röra sig mellan husen.

I ett senare skede ska även skolans matsal och idrottshal­len rivas och så småningom rymmas i samma byggnad. Där håller man på med planarbete­n för närvarande.

När det gäller Coops lokaler på Klockarega­tan så löper deras hyreskontr­akt året ut. Kommunen har flera verksamhet­er i kontorsdel­en men i butiksdele­n finns bara Burger Inn och Lloyds Apotek för närvarande. Coop har lämnat sin del och hantverkar­e är verksamma både på in- och utsidan.

Enligt Fabos vd Christian Kylin är det ännu inte klart vem eller vilka som ska flytta in där:

– Det måste göras en del underhålls­arbeten på byggnaden i vilket fall. Vi hoppas ha klart med en ny hyresgäst kring årsskiftet.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MARKPROBLE­M. Bygget försenades något i början då man upptäckte mer förorening­ar än väntat under Murtanhuse­t.
Bild: OLA FOLKESSON MARKPROBLE­M. Bygget försenades något i början då man upptäckte mer förorening­ar än väntat under Murtanhuse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden