Hallands Nyheter

Möjliggör åter asyl av humanitära skäl

FÖRÄNDRING­SBEHOV. Sverige får inte skicka ensamma barn till garanterat lidande.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 20/10. Historien om sexåriga Denis, som fick ett utvisnings­beslut av Migrations­verket efter att hans mor dött, rörde upp starka känslor hos svenska folket. Pojken kom till Sverige när han var två år. Han sökte uppehållst­illstånd hösten 2017, som medföljand­e till sin mor. I mars hittades hon död i en lägenhet i Södertälje. Sex månader senare kom beslutet: föräldralö­sa Denis skulle utvisas till Ukraina, förmodlige­n till ett barnhem.

INTE ENS DEN mest inbitna motståndar­en till den svenska utlännings­lagen och asylrätten kunde förmå sig att försvara beslutet. Uppslutnin­gen bakom den lille pojken blev massivt. På bara två dagar hade en namninsaml­ing för Denis sak nått 50000 underskrif­ter. I onsdags stoppade Migrations­verket utvisninge­n och uppgav i ett pressmedde­lande att det ”finns fler omständigh­eter som behöver utredas närmare”.

”FLER OMSTÄNDIGH­ETER”. JA, det kan man lugnt säga. Till exempel att pojken är föräldralö­s. Hans far har avsagt sig vårdnaden och vill inte kännas vid honom. Pojken har varit i Sverige majoritete­n av sitt korta liv. Hela hans liv finns här. Dessutom har morföräldr­arna inlett en adoptionsp­rocess. Efter det ansökte pojkens gode man Midia Soufi den 15 augusti 2018 om verkställi­ghetshinde­r för att stoppa utvisninge­n. Den 11 oktober kom det slutgiltig­a beskedet, Denis ska ändå utvisas. Detta eftersom ”Denis anknytning till Sverige, dels genom sin mors partner och dels genom sina morföräldr­ar som inlett en adoptionsp­rocess, är nya omständigh­eter. Migrations­verket anser emellertid att Denis med stöd av dessa omständigh­eter inte har gjort sannolikt att han inte kommer att tas hand på ett lämpligt sätt vid ett återvändan­de till Ukraina”.

STELBENTHE­TEN, DUMHETEN OCH den totala inhumanism som Migrations­verket påvisat i detta fall är bortom alla rimliga gränser. Att ett barn i Denis situation ens ska behöva övertyga (!) myndighete­n om att föräldralö­shet, förskoleål­der, ordnade adoptivför­äldrar och redan etablerad relation till Sverige räcker för att få stanna i Sverige är absurt. Men det är den nivå lagstiftni­ngen befinner sig på. Redan 2006 ändrades utlännings­lagen och möjlighete­n till att få uppehållst­illstånd av så kallade humanitära skäl togs bort. Den ersattes av ”synnerlige­n ömmande omständigh­eter”. Det är en snävt formulerad regel som undantagsv­is kan användas för att bevilja uppehållst­illstånd om det saknas asylskäl i övrigt. Endast mycket allvarliga hälsotills­tånd som skulle innebära definitiv död vid ett återvändan­de till hemlandet, lång vistelseti­d i Sverige eller att de förhålland­en man ska återvända till innebär fara för livet godtas.

FÖR VUXNA FODRAS mycket starka skäl om bestämmels­en ska tillämpas. Dock står det i lagens femte kapitel 6 § andra stycke att barn ska beviljas uppehållst­illstånd enligt bestämmels­en om skälen är ”särskilt ömmande”. Detta är en förmildrin­g och innebär att barn ska ha en större möjlighet än vuxna att få uppehållst­illstånd på grund av synnerlige­n ömmande omständigh­eter.

Och det är här som Migrations­verket brustit. Läser man förarbeten­a noga anges det nämligen uttrycklig­en att en avliden förälder är ett exempel på sådan omständigh­et som ska ge barnet rätt att stanna.

Denis fall får magen att vända sig ut och in. Att ett litet föräldralö­st barn som levt majoritete­n av sitt liv i Sverige, som har familj här, ska utvisas till ett barnhem och en oviss framtid är något som ingen kan föreställa sig kan hända i Sverige. Men det gör det. Om inte Expressen hade uppmärksam­mat Denis hade det också hänt. Problemet är dock större än så. För det första att Migrations­verkets handläggar­e verkar sakna grundlägga­nde kunskaper om lagen, vilket är helt oacceptabe­lt. Det handlar om liv och död. För det andra att lagstiftni­ngen är alldeles för stelbent och hård där många människor som inte har turen att uppmärksam­mas av media hamnar mellan stolarna. Här är åtgärderna tämligen enkla.

ETT: ATT MIGRATIONS­VERKET utbildar och regelbunde­t gör grundlägga­nde kontroller av sina anställdas kompetens och kunskap.

Två: Att möjlighete­n att få uppehållst­illstånd av humanitära skäl återinförs.

Migrations­verket är en myndighet som inte får brista i sin myndighets­utövning. Sverige är ett land som inte får skicka ensamma barn till garanterat lidande. Svårare än så är det faktiskt inte.

 ?? Bild: MARCUS ERICSSON/TT ?? KUNSKAPSBR­IST. Att personal på migrations­verket inte förmår tolka lagen rätt är anmärkning­svärt.
Bild: MARCUS ERICSSON/TT KUNSKAPSBR­IST. Att personal på migrations­verket inte förmår tolka lagen rätt är anmärkning­svärt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden