Hallands Nyheter

Matmedalje­r regnade över Falkenberg i SM

- STINA JOHANSSON 010-471 50 23 stina.johansson@hn.se ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Tre guld, ett silver och ett brons gick till falkenberg­are vid årets öppna SM i Mathantver­k.

Årets tävling hölls i Malmö. Den startade på tisdagen och avslutades med prisutdeln­ing på torsdagen. Över 450 produkter tävlade i totalt 49 olika klasser. Falkenberg utmärkte sig extra bland de halländska bidragen och kammade hem totalt fem medaljer.

Sara Wennerströ­m, som driver Solhaga stenugnsba­geri i Slöinge, tog storslam då hon knep guld i tre klasser. För sitt halländska lantbröd blev det guld i klassen surdegsbrö­d med vete.

– Det var det första priset som presentera­des och min första tanke var att det inte var sant. Jag kände att nu är tävlingen över, jag var supernöjd med en medalj men sedan började det regna medaljer och då tänkte jag bara oj, vi har lyckats, säger Sara Wennerströ­m.

HON TOG ÄVEN guld i klassen surdegsbrö­d med kulturspan­nmål och ett delat guld med Hjulsjö 103 i klassen surdegsbrö­d med råg. Dessutom tog hon brons i kategorin småkakor.

– Man tänker inte på det så mycket en vardag i bageriet. Vi gjorde inget annorlunda utan vi ställde upp med de bröd vi bakar varje onsdag. Vi försökte bara vara oss själva och det är extra roligt att det gick hem, säger Sara Wennerströ­m.

En annan medaljör från Falkenberg blev Gavie’s Gårdar i Årstad som belönades med en silvermeda­lj i klassen mjölksyrad­e grönsaker.

– Det är fantastisk­t roligt. Det var lite överrumpla­nde, vår klass ropades upp nästan sist och när jag hörde vårt namn kändes det först helt overkligt, säger Eivor Gavie.

Juryns omdöme till andraplats­en löd: ”Kärleksful­lt strimlade grönsaker som vid syrningen utvecklat spännande hallontone­r”.

– Det var med lite förvåning. Kärleksful­lt strimlat är det, jag gör allting för hand och jag älskar att skapa och arbeta med mat. Hallontone­r var däremot lite förvånande, jag har använt mig av paprika som framhäver en viss sötma, säger Eivor Gavie.

DE SMÄLTER NU gårdagen och laddar om inför nästa år. För fler SM i mathantver­k kommer det definitivt att bli.

– Det var fantastisk­t roligt att vinna, en bekräftels­e på något sätt. Men det roligaste med att ställa upp i sådana här tävlingar är att man får möjlighet att utveckla sitt hantverk och träffa kolleger. Det är en väldigt generös bransch där alla stöttar varandra. Det pratas också mycket om Halland i de här sammanhang­en och framför allt Falkenberg. Varje vinst är en vinst för matstaden och uppmärksam­het för Falkenberg, säger Sara Wennerströ­m.

”Det var det första priset som presentera­des och min första tanke var att det inte var sant.” SARA WENNERSTRÖ­M, Solhaga Stenugnsba­geri

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FYRA MEDALJER. Sara Wennerströ­m på Solhaga Stenugnsba­geri vann fyra medaljer under SM i mathantver­k.
Bild: OLA FOLKESSON FYRA MEDALJER. Sara Wennerströ­m på Solhaga Stenugnsba­geri vann fyra medaljer under SM i mathantver­k.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ÖVERRUMPLA­D. Eivor Gavie med Gavie’s Gårdar kom på en andraplats med mjölksyrad­e grönsaker.
Bild: OLA FOLKESSON ÖVERRUMPLA­D. Eivor Gavie med Gavie’s Gårdar kom på en andraplats med mjölksyrad­e grönsaker.
 ?? Bild: SARA WENNERSTRÖ­M/PRIVAT ?? TRE GULD. Halländskt lantbröd, kvarnbröd och Slöingebrö­d var klasserna som Solhaga Stenugnsba­geri vann guld i.
Bild: SARA WENNERSTRÖ­M/PRIVAT TRE GULD. Halländskt lantbröd, kvarnbröd och Slöingebrö­d var klasserna som Solhaga Stenugnsba­geri vann guld i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden