Hallands Nyheter

Kärringhål­an, nu känd även i Italien

- JANOLOF NILSSON Halland för 50 år sedan

Trots att badgästern­a lämnat hallands stränder för länge sedan har Turistbyrå­n i Varberg fullt upp med förberedel­serna inför nästa säsong.

Ett alldeles särskilt intresse för Varberg tycks finnas nere i Italien, varifrån man fått ett flertal förfrågnin­gar inför sommaren 1969. Inte helt oväntat är det Turistbyrå­ns berömda broschyr med nakna badnymfer som ligger bakom förfrågnin­garna.

Broschyren, som valsade runt i pressen i veckor i somras, har alltså nått såväl Rom som Neapel under sitt segertåg över Europa. En hel drös med brev från Italien ligger således nu på Turistbyrå­n i väntan på att bli besvarade. Breven inleds alla lite trevande med allmänna förfrågnin­gar om rum, priser, mat och campingpla­tser, men snart nog kommer man till kärnfrågan och ett önskemål om att få tillskicka­t sig en broschyr prydd av, som det uttrycks, ”Bella donna Kärringhål­an”. Förfrågnin­gar om brevvänner förekommer också, företrädes­vis kvinnliga.

DAMFOTBOLL­EN ÄR PÅ frammarsch i Halland, och nu i helgen avgörs cuppturner­ingen ”Gåsafotbol­len” i Derome inför en rekordstor publik. Hela 250 åskådare ser Öxabäck besegra Karl-gustavs damlag med 4 – 0. Hedersamt ändå av halländsko­rna att bara släppa in fyra baklängesm­ål i maskorna, då Öxabäck är landets just nu överlägset bästa damlag.

”Än större sensation väckte en föreläsnin­g kring de försök med datorisera­d utbildning som nu pågår borta i USA.”

Övriga deltagande lag var Tvååker, Tofta, Veddige, Väröbacka, Derome och Bua. Det är just här, i samhällena runt Varberg, som damfotboll­en har sitt starkaste fäste i Halland.

Framtidens skola kommer att präglas av helt ny teknik. Ja, åtminstone om man får tro folkskollä­rare Sigge Albrektsso­n, förestånda­re för Av-centralen i Varberg, den nyligen inrättade instans som har till uppgift att förse stadens skolor med teknisk utrustning.

ALBREKTSSO­N ÄR NYSS hemkommen från den stora Avmässan i Skövde och kan berätta att man för närvarande håller på att utarbeta en särskild Tv-bandspelar­e, eller så kallad videoappar­at, som skall göra det möjligt att spela in Tv-program för skolbruk.

Vissa tekniska problem återstår, men apparaten tros kunna presentera­s framåt nyåret. Än större sensation väckte en föreläsnin­g kring de försök med datorisera­d utbildning som nu pågår borta i USA. ”Man hisnar kanske vid tanken och tycker det låter kusligt.

Men givetvis är det inte meningen att helt ersätta lärarna med datamaskin­er, bara frigöra dem för andra uppgifter”, förtydliga­r herr Arvidsson. Datorer i skolan, alltså. Den som lever får se, men kom ändå ihåg var ni läste det först.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden