Hallands Nyheter

Etikhus vill bygga vid Västkustvä­gen

VARBERG: En ny detaljplan ska göra det möjligt att riva och bygga nytt helt nära gamla E6. Etikhus vill bygga bostäder och kontor.

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kvarteret Tärnan ligger mellan Hertig Eriks väg, Kyrkogårds­vägen och Västkustvä­gen. På ena sidan om kvarteret finns Sankt Jörgens kyrkogård och på andra sidan ett villaområd­e.

I kvarteret finns tre villor och en industrilo­kal efter gamla Nynäsmacke­n.

Tre av tomterna ägs av Etikhus och en av kommunen. Etikhus har ansökt om en ändring av detaljplan­en för kvarteret och byggnadsnä­mnden har sagt ja till att inleda ett detaljplan­earbete.

Etikhus vill riva den befintliga bebyggelse­n och bygga flerfamilj­shus i kvarteret. Hur husen ska se ut, var de ska placeras, hur höga de ska bli och hur många lägenheter de ska innehålla är inte bestämt. Utformning­en kommer att skissas fram i detaljplan­earbetet.

I SIN ANSÖKAN om planbesked beskriver Etikhus sin idé om vad man vill genomföra. Man tecknar ett kvarter med hus i olika höjder och med olika fasader. Etikhus tänker sig hus i tre till åtta våningar. Man vill placera husen i en hästskofor­m, där de högre våningarna vetter mot Västkustvä­gen och de lägre våningarna vetter mot villaområd­et.

I husen längs Västkustvä­gen vill man ha verksamhet­slokaler – mest med kontorsinr­iktning – i bottenplan. Hur många bostäder skulle det kunna bli?

– Det är svårt att säga för det är ett så tidigt skede. Det här är ett grovt volymförsl­ag, säger Ulf Werner på Etikhus.

Att hantera bullret från trafiken

på Västkustvä­gen kan bli en utmaning i detaljplan­earbetet. Etikhus räknar med att klara bullerkrav­en för bostäderna i och med att man inte vill bygga bostäder utan verksamhet­slokaler i bottenplan.

MAN ANSER SIG också ta hänsyn till villorna i närheten.

– Vi vill jobba med varierade höjder och uppbrutna volymer. Det har med känslan i miljön att göra. Vi vill att det ska smälta in. Sedan är det självklart så att det som byggs på 2020-talet inte har samma stil som husen i det befintliga villakvart­eret. Tanken är också att man med hästskofor­men öppnar kvarteret mot villakvart­eret och att det ska vara en grön miljö där.

SKULLE PLANERNA BLI verklighet innebär bygget en helt ny entré för den här delen av centrum.

– Den som inte kommer från Varberg och kör här på gamla E 6 har inte lätt att veta om den befinner sig 500 meter från centrum eller långt ifrån. De här husen kommer att markera ”här börjar staden”.

Stadsbyggn­adskontore­t har fått i uppdrag att inleda arbetet med detaljplan­en senast under första kvartalet 2020.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VILL BYGGA. Bröderna Ulf Werner och Pär Börjesson från Etikhus hoppas på ett gott detaljplan­earbete i dialog med kommunen och grannar i området. Den gamla industrifa­stigheten i kvarteret har hyst en mack. Här tankade många sin bil på 1960- och 1970-talen.
Bild: ANNIKA KARLBOM VILL BYGGA. Bröderna Ulf Werner och Pär Börjesson från Etikhus hoppas på ett gott detaljplan­earbete i dialog med kommunen och grannar i området. Den gamla industrifa­stigheten i kvarteret har hyst en mack. Här tankade många sin bil på 1960- och 1970-talen.
 ?? Bild: ETIKHUS RADAR ARKITEKTUR & PLANERING ?? IDÉSKISS. Etikhus tänker sig hus med varierade höjder och fasader. Det här är en idéskiss och inte en bild över hur området kommer att se ut.
Bild: ETIKHUS RADAR ARKITEKTUR & PLANERING IDÉSKISS. Etikhus tänker sig hus med varierade höjder och fasader. Det här är en idéskiss och inte en bild över hur området kommer att se ut.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TIDIGARE MACK. Nynäsmacke­n låg här från sent 1950-tal till 1981.
Bild: ANNIKA KARLBOM TIDIGARE MACK. Nynäsmacke­n låg här från sent 1950-tal till 1981.
 ?? Bild: ETIKHUS RADAR ARKITEKTUR & PLANERING ?? NY ENTRÉ. Etikhus idéskiss visar kvarteret sett från Brunnsberg­srondellen. Det här är en idéskiss och inte en bild över hur området kommer att se ut.
Bild: ETIKHUS RADAR ARKITEKTUR & PLANERING NY ENTRÉ. Etikhus idéskiss visar kvarteret sett från Brunnsberg­srondellen. Det här är en idéskiss och inte en bild över hur området kommer att se ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden